30 godina nije pipano, sad će Kinezi da srede FOTO

Rekonstrukcija pruge Rasputnica G – Rakovica – Resnik u dužini od 7,5 kilometara počela je danas, a radovi bi trebalo da budu završeni do marta iduće godine.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.03.2017.

14:14

30 godina nije pipano, sad će Kinezi da srede FOTO
Foto: Vlada Srbije

Glavni izvođač radova, čija je vrednost 23,7 miliona evra, je kineska kompanija CCECC (China civil engineering construction corporation). Radovi se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD.

Ta deonica je deo pruge Beograd-Mladenovac-Niš-Preševo (granica sa Makedonijom).

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Dušan Garibović rekao je da je to prvi put da jedna kineska kompanija radi na pruzi u Srbiji.

"Završetkom ove rekonstrukcije rešićemo južni izlaz iz beogradskog železničkog čvora i dobiti dve celine, jednu od 85 kilometara ka Baru i drugu od oko 100 kilometara ka Nišu", istakao je Garibović.

On je dodao da će se tim projektom poboljšati i funkcionisanje BG voza.

"Železnica praktično sprovodi vladinu politiku, kroz zajednički rad evropskih, ruskih, kineskih kompanija, ali i domaćih za koje verujem da će nadgraditi svoje kapacitete i zaposliti više ljudi", istakao je Garibović.

Obeležavanju početka radova prisustvovala je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović ,koja je rekla da svaka rekonstrukcija znači više putnika, mogućnost razvoja i više novca za železnicu.

"Na ovom delu se nije radilo ništa poslednjih 30 godina, ali se nadam da će od sada kroz nove tehnologije i znanje takav pristup biti promenjen kako bismo mogli da pričamo o modernim prugama", istakla je Mihajlovićeva.
Foto: Vlada Srbije
Ona je rekla da je Koridor 10 najvažniji za Srbiju i da je ostalo više od 370 kilometara za koje još nije ugovorena rekonstrukcija.

"U prošloj godini smo modernizovali više od 120 kilometara pruge, a ove godine se planira još 223 kilometara", navela je Mihajlovićeva.

Generalni direktor kineske kompanije CCECC Žao Dianlong rekao je da će ta kompanija striktno poštovati obaveze iz ugovora.
Foto: Vlada Srbije
"Upravljaćemo i kontrolisati izvođenje građevinskih radova uz posebnu pažnju na bezbednosne uslove. Imamo potrebno iskustvo i omogućićemo nova radna mesta", rekao je Žao.

Rok za završetak radova je 351 dan.

Ugovor su potpisali 5. januara generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović i direktor predstavništva za Srbiju kompanije CCECC Žu Tianran.

Deonica Rasputnica G - Rakovica - Resnik je deo pruge Beograd - Mladenovac - Niš - Preševo (granica sa Makedonijom).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: