Izmene: Ko će nadgledati gradnju u Srbiji?

Beograd -- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izmenila je Pravilnik o sadržini i vođenju stručnog nadzora u toku gradnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na taj način će taj posao moći da obavljaju najbolje kompanije, saopštilo je ministarstvo.

Najznačajnija izmena je da će ubuduće projektantski nadozor moći da vrše sva privredna društva koja ispunjavaju uslove za projektovanje takvih objekata.

Do sada projektantski nadzor nije bilo moguće poveriti privrednom društvu koje nije izradilo tehničku dokumentaciju, što predstavlja pitanje od značaja za izbor vršioca projektantskog nadzora.

U praksi se, međutim, često dešavalo da investitor za vršenje projektantskog nadzora ne može da angažuje ni firme koje su izradile tehničku dokumentaciju.

Imajući u vidu da izgradnja infrastrukturnih objekata traje više godina, dešavalo se da firma koja je izradila tehničku dokumentaciju bude ugašena ili ode u stečaj, pa investitor nije mogao da angažuje neko drugo društvo.

Ovim izmenama pravilnika omogućena je i konkurentnost odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Izmenama je određeno i da stručni nadzor ima obavezu da o bilo kakvom odstupanju od građevinske dozvole odmah obavesti investitora pisanim putem, uz navođenje posledica koje mogu nastupiti ako te mere ne budu preduzete.

Ovim merama se dodatno utiče na kvalitet izvođenja radova i pojačava odgovornost i projektantskog i stručnog nadzora.

Vesti

strana 1 od 9313 idi na stranu