Građani strahuju: Dinar pada, cene će skočiti?

Beograd -- Jedan evro danas vredi oko 124 dinara. Građani su zabrinuti, jer smatraju da bi slabljenje dinara moglo da utiče na povećanje cena.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Narodna banka Srbije, u skladu sa ciljanjem inflacije sprovodi režim rukovođeno-plivajućeg deviznog kursa, pri čemu ne cilja nijedan nivo kursa, niti utiče na njegov trend. Stoga smatramo da je neosnovano postavljanje bilo kakve "psihološke granice" i težimo da umirimo sve pritiske koji bi na tome bili zasnovani.

Ekonomisti i NBS podsećaju da je sve u skladu s politikom vlade Srbije.

Od danas, za jedan evro moraćete da izbrojite 124 dinara. Građani širom zemlje smatraju da će pad dinara i te kako uticati na rast cena.

NBS prodala je 330 miliona evra da bi ublažila oscilacije kursa. Ekonomista Goran Nikolić podseća i na fiskalnu strategiju Vlade za ovu godinu.

“Projektuje prosečni kurs tokom godine od 124, 5 din za evro i to je nešto što možemo očekivati. Da se kurs srednji kreće od 124 do 125 dinara“, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Slabljenje domaće valute od početka marta rezultat je delovanja više faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, saopštava NB

Iz NBS saopštavaju da u narednom periodu ne očekuju znatnije pritiske.

Vesti

strana 1 od 9236 idi na stranu