"Ni Tito nije bio glup, ja ću da se zalažem za to"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će nastaviti da se zalaže za carinsku uniju u regionu jer bi takav projekat doprineo ekonomskom napretku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.03.2017.

16:31

Foto: Tanjug

Kako je istakao premijer, to bi doprinelo i miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru, upitan o carinskoj uniji, rekao da i Evropska unija o tome ozbiljno razmišlja i da je toj ideji ozbiljno pristupila, da jedna ili dve zemlje u regionu nisu za to, dok su vrlo zainteresovane Srbija, BiH i Makedonija.

Carinska unija bi ogmoćila da pri izvozu u druge zemlje, kamioni ne čekaju po 24 sata na granici, već da nema administracije i birokratije, što bi za sedam odsto smanjilo operativne troškove.

To bi privuklo i druge da ulažu u region, rekao je Vučić.

On je istakao da je region za Srbiju od ključnog značaja, jer na tom prostoru živi 20 miliona ljudi, sto je veliko tržište.

Sve što izvozimo u Rusiju, u EU je super, ali za nas je region važan, ovde su nam i troškvi niži, rekao je Vučić.

On je naveo da misli da je i EU to razumela, te da je komesar Johanes Han o tome sa iskrenom strašcku govorio.

To bi bio projekat koji bi spojio ljude, da žive u miru, naveo je Vučić i dodao da ni Tito nije bio glup kad je gradio prugu, u čemu su učestvovali i Srbi i Bosanci i Hrvati, jer su narodi zajedno gradili i živeli u miru.

"To je unosilo mir i stabilnost, ako to neko ne razume, ja ću svakako da se zalažem za to i voleo bih kad bih mogao da utičem da se to ostvari, to bi bilo olakšanje", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: