"Za kredit i račun za telefon? Jako glupo"

Poverenik za informacije od javnog značaja podseća da obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.03.2017.

16:26

(Foto: Thinkstock.com)

Da bi se još bolje rangirala na listi Svetske banke, od Srbije se traži da postojeći Kreditni biro ubuduće raspolaže sa još više podataka o dugovanjima građana, poput neplaćenih računa za mobilni telefon.

Ipak poverenik za informacije od javnog značaja podseća da obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom.

Ako kasnite sa plaćanjem računa za mobilni telefon, od prvog jula ove godine vaša dugovanja ući će u Kreditni biro. A onda ako vam zatreba kredit, nećete moći da ga dobijete. I sada se nameće pitanje da li je zaista potrebna ta dodatna stega i kontrola.

“Ali to je jako glupo. Prvo postoje privatni ugovori između operatera i mene. Ja ne želim da delim to. Tu mora da postoji moja saglasnost”

“Pa mislim da nije u redu, da je glupo. Ja plaćam na vreme, ali ne slažem se sa tom odlukom”

“Ne bi trebalo uopšte da se povezuju te dve stvari. Ipak je operater operater, kredit je kredit”

“Ako operater ima određen biznis i taj biznis prodaje svojim mušterijama, mušterija i operater imaju ugovor, znači nema ko treći da se meša u to”

Iz Bankarske akademije kažu da je namera jasna - uspostaviti kontrolu nad svim rashodima koji su fiksnog karaktera.

“Nekako se uklapa u ono što je namera kreditnog biroa, da ograniči zaduženost građana preko određene mere. I da onda olakša Narodnoj banci Srbije kao regulatoru, da uspostavi kontrolu koja je to granica od vaše prosečne plate koju vi ne smete da pređete, kada je u pitanju stambeni kredit ili kada su u pitanju neke druge obaveze. I sve se to lakše prati jer to jesu realni odlivi”, kaže Zoran Grubišić, Bankarska Akademija Beograd

Međutim, poverenik za informacije, Rodoljub Šabić upozorio je da ne postoji pravni osnov u zakonu, po kojem bi Kreditni biro mogao da koristi podatke o ličnosti.

“Obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom, pa tako ne postoji ni obaveza telekomunikacionih operatora da podatke o svojim klijentima dostavljaju Kreditnom birou. Budući da ne postoji pravni osnov u zakonu, pravni osnov za njihovu obradu može biti samo pristanak lica”, kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja

Iako je namera da se spreči prezaduživanje, ovakva odluka nesumnjivo će uticati kako na građane, tako i na banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: