BG: Grad okovan, građani šokirani prizorom

Beograd -- Terazije su odnedavno opkolile građevinske skele, koje su najavile početak projekta obnove fasada u samom centru grada.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iz grada kažu da će "Gradsko stambeno" uraditi ukupno 87 fasada na teritoriji Starog grada i Vračara. “U ovom trenutku se radi 61, a završeno je ukupno 12 fasada, dok će 14 početi da se radi u drugoj polovini godine”, navode iz grada. “Sekretarijat za komunalne i stambene poslove u ovom trenutku radi 36 fasada, i to na Kosančićevom vencu. Uskoro će biti raspisan tender za Brankovu, Zeleni venac, Kolarčevu, kao i za deo Terazija. Ukupno će do kraja ove godine uraditi još 50 fasada”, dodaju.

Radovi su dugo čekani i sa velikim odobravanjem dočekani. Međutim, skele su preko noći okovale prozore sugrađana bez poštovanja procedure poput davanja saglasnosti, kažu stanari ovih zgrada.

U prilog ovim tvrdnjama ide i to što nigde nema "lične karte" gradilišta kojom se sugrađani obaveštavaju ko je izvođač i investitor, kao i do kada će rekonstrukcija trajati. Uprkos čeličnim konstrukcijama na svakom koraku, iz grada objašnjavaju da će za deo obnove fasada na Terazijama tek biti raspisan tender.

Obnova fasada je dobrodošla objektima u samom centru prestonice, ali izvođenje radova mora biti u skladu sa pravilima i zakonom - saglasni su stanari sa Terazija. Smeta im što o tome ko im radi ispod prozora i ko je za radove nadležan saznaju samo od radnika.

“Niko nam nije rekao da će početi radovi, bukvalno nikakvo obaveštenje, a kamoli saglasnost. Ustali smo ujutru i zatekli papir na kome je pisalo da nam postavljaju skele, a one su već bile montirane na trotoarima”, priča jedna stanarka iz zgrade na Terazijama.

Kako navode iz Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, radove na obnovi fasada u Ulici kralja Milana, od Terazija do "Londona", finansira JP "Gradsko stambeno". Iz ovog javnog preduzeća tvrde da su oni samo angažovani na sanaciji fasada i da će radove završiti do kraja aprila.

“Posedujemo saglasnosti svih stanara, a kako je reč o tekućim radovima, saglasnost nismo tražili od opštine Stari grad, već od Sekretarijata za urbanizam, kao i od Sekretarijata za saobraćaj”, navode iz JP "Gradsko stambeno".

Kako "Novosti" saznaju, kao investitor jedne od fasada u Ulici kralja Milana broj 33 navodi se upravo ovo javno preduzeće. Ono je kao izvođača radova na sanaciji fasade, prilikom zahteva za zauzeće trotara, navelo firmu iz Novog Beograda koja se bavi čišćenjem fekalija iz odvoda.

Iako je na nekim mestima postavljena zaštitna mreža preko cele fasade, upozorenje pešacima izostalo je sa većine metalnih konstrukcija. Ipak, i ukoliko "građevinsko" upozorenje postoji, ono sugrađane vodi na suprotnu stranu ulice, a tamo, opet - skela!

U skladu sa članom 152 Zakona o planiranju i izgradnji, odgovorni izvođač radova dužan je da obezbedi sigurnost objekta, lica koja se nalaze na gradilištu i okoline. Član 177 istog zakona nalaže da, kada građevinski inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da gradilište nije obeleženo na propisan način, on rešenjem nalaže obustavu radova i određuje rok za otklanjanje nedostataka, koji ne može biti duži od tri dana.

Vesti

strana 1 od 9371 idi na stranu