Bubanj potok nestaje, ovo niče umesto njega FOTO

Krajem marta prošle godine počeli su radovi na izgradnji nove naplatne stanice na auto-putu Beograd-Niš.

Izvor: Beobuild
Podeli
(Foto: Beobuild)
(Foto: Beobuild)

Sadašnja naplatna stanica kod Bubanj potoka dugo je služila kao najveća i najprometnija naplatna rampa u zemlji, međutim već od ovog proleća ona odlazi u istoriju.

Izmeštanje naplatne stanice Bubanj potok je dugo planirani projekat, a nova pozicija preduslov je u sklopu naredne faze izgradnje Beogradske obilaznice.

(Foto: Beobuild)
(Foto: Beobuild)

Na lokaciji današnje naplatne rampe u Bubanj potoku nalaziće se velika petlja sa kombinovanim železničkim i putnim ukrštanjem Obilaznice i auto-puta Beograd-Niš. Iako je izmeštanje naplatne rampe ubrzano dolaskom Ikee na Bubanj potok, sa potpisanim ugovorom za završetak B sektora Obilaznice, njena izgradnja stigla je u pravo vreme.

Nakon završetka radova na novoj stanici, ulazno-izlazni terminali za naplatu nalaziće se na novoj poziciji, osam kilometara južnije - kod naselja Vrčin.

(Foto: Beobuild)
(Foto: Beobuild)

Nova stanica imaće kapacitete koji treba da omoguće 35-40% veću propusnu moć u odnosu na postojeću rampu u Bubanj potoku, čime se smanjuju već učestali zastoji u saobraćajnim špicevima. U brojevima to znači da će vozače opsluživati 23 trake, od čega izlaz (naplata) sadrži ukupno 14 saobraćajnih traka, zona ulaza (uzimanja kartica) sadrži ukupno 6 traka i 3 reverzibilne trake.

Kabine se nalaze ispod nadstrešnice koja ima dužinu od gotovo 120 metara, a na njenom središnjem delu izgrađena su tri povezana kubusa površine skoro 1000 kvdrata. U ovim prostorijama biće smeštena uprava, a pristup zaposlenima omogućen je sa četiri stepeništa i jednim putničkim liftom. Na gornjem nivou biće postavljena pokretna traka za transport magacinske robe i kabastih materijala.

Foto: Beobuild
Foto: Beobuild

Ovaj obiman projekat pored nove naplatne rampe podrazumeva izmeštanje magistralnih cevovoda, gasifikaciju, regulaciju vodenih tokova i izgradnju nove baze za održavanje puteva. Za napajanje kompleksa čeone naplatne stanice predviđena je izgradnja nove trafo stanice, a kao rezervna varijanta biće instaliran dizel električni agregat sa automatskim startom i UPS uređaji. Radi praćenja saobraćaja i ostalih aktivnosti u zoni kompleksa biće instalirano ukupno 70 kamera u HD rezoluciji, dok će signalizacija biti od standardnih znakova do promenjivih LED displeja. U okviru kompleksa stanice nalaziće se i službeni parking sa 75 mesta, kao i parking za havarisana vozila od 15 mesta.

Najveći deo radova na samoj naplatnoj rampi je već gotov, tako da će se u narednom periodu najviše raditi na uklapanju nove rampe sa profilom postojećeg auto-puta. Do aprila biće završeni radovi na uklapanju oba pravca, nakon čega sledi preseljenje i otvaranje. Izvođac je konzorcijum koji čine „Strabag“ , Vojvodinaput i PZP Zaječar, a ugovorena vrednost radova iznosi 1.8 milijardi dinara. Rok za završetak svih radova je 10. maj ove godine, prenosi Beobuild.

Vesti

strana 1 od 9371 idi na stranu