Naši moćni "miloš" i "lazar" od papira - zasad

Zašto ne možemo da isporučimo više od 10, kada na tržištu postoji tražnja za 700 do 800 oklopnih vozila

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 15.03.2017.

16:25

Naši moćni
Foto: Tanjug

Novo domaće višenamensko oklopno vozilo "miloš", srpskoj javnosti je u prisustvu premijera Aleksandra Vučića predstavljeno tokom minulog vikenda u fabrici "Borbeni i složeni sistemi" u Velikoj Plani.

Dok je svetska promocija bila na prošlomesečnom Sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju, gde je, prema rečima sagovornika lista Danas, "privukao solidnu pažnju potencijalnih inostranih kupaca". To je i razlog što je premijer, koji je posetio i Sajam u Abu Dabiju, u Plani bio rezigniran, jer uprkos tome što za ta vozila možemo da imamo 700 do 800 narudžbina iz inostranstva, ne možemo da proizvedemo ni desetak.

Iako iz njegove izjave nije jasno da li se potencijalni kupci interesuju samo za vozilo "miloš", ili i za "lazar" koji je, uz haubicu "nora", takođe predstavljen na međunarodnoj smotri, većina poznavalaca prilika u domaćoj vojnoj industriji u načelu se slaže sa konstatacijom da ozbiljnija serijska proizvodnja u Srbiji nije moguća. To bi bio skup poduhvat, tvrde sagovornici lista, jer se najvažnije komponente i oprema za ugradnju u njih kupuju u inostranstvu - motor, menjač, vešanja, reduktor, sistemi veze i druge ključne pozicije za proizvodnju tih vozila, domaće firme više ne mogu da proizvedu. Među uništenim fabrikama su FAP iz Priboja, kruševački "14. oktobar" (u kojem je početkom 90-ih trebalo da započne proizvodnja po dokumentaciji za izradu jugoslovenskog tenka M 84, koja je iz Slavonskog Broda preneta u Srbiju), Elektronska industrija Niš, beogradski DMB i mnoge druge.

Premijer je u Plani otvorio i problem trećeg oklopnog vozila, jer je Vlada spremna da u novu liniju FAP-a uloži 15 do 20 miliona evra, ali ta fabrika bi morala da garantuje za tu proizvodnju. Reč je o borbenom vojnom vozilu, čiji je prototip FAP 2026 PS/AV, domaćoj javnosti predstavljen 22. oktobra prošle godine, na vojnoj paradi u Novom Sadu. Vozilo se radi na platformi FAP-a, Zastava je zadužena za sklapanje oklopne kabine, a trstenička Prva petoletka za instaliranje čuvenog švedskog sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara, kojim mogu da se gađaju i ciljevi na zemlji. Vozilo ima pogon na šest točkova, pokreće ga "mercedesov" motor od 250KS i predviđeno je za prve borbene redove. Ali, od FAP-a se ovoga puta traže garancije, jer je prošle godine bilo problema čak i kod sklapanja prototipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: