Srbi, čeka vas siguran posao i plata od 1.000 EUR

Beograd -- Građevinske firme u Srbiji imaju sve više posla, a vrednost radova na kojima mogu da rade domaći neimari u naredne dve godine je 970 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tesar je više od zanatlije, to su umetnici, smatra predsednik Udruženja geodetskih i građevinskih škola Srbije Stanko Matić, podsećajući da dobar tesar u Srbiji danas ima platu i više od 1.000 evra.

Posla će biti, ali školovanih zidara, tesara, armirača, keramičara, vodoinstalatera sve je manje u Srbiji.

Interesovanje za upis u građevinske škole izuzetno je malo.

U celoj Srbiji ove godine je upisano samo 10 zidara, osam tesara i četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina za vodoinstalatera nije se prijavio nijedan učenik.

Direktorka Građevinske škole Beograd Dragana Radovanović kaže da je ta škola jedina u Srbiji koja školuje deficitarna građevinska zanimanja - zidare, tesare, armirače.

"Školovanih vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji kod nas završio školu pre tri godine. Već 10 godina nema staklorezaca i kamenorezaca, nema zainteresovanih učenika za te smerove", rekla je Radovanovićeva za Tanjug.

Ona kaže da ih građevinske firme stalno zovu i traže zidare, tesare, armirače. U ovom momentu privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu izaći će samo tri tesara.

Za to što je malo interesovanje učenika za majstorska zanimanja, Radovanovićeva kaže da su "najveći problem roditelji" koji decu usmeravaju na četvorogodišnja zanimanja.

"Možda treba malo više da se promovišu ta zanimanja, pošto je očigledno da potreba postoji u privredi. Roditelji smatraju da su to teški poslovi, te je zbog toga malo interesovanje učenika", kaže Radovanovićeva i dodaje da se u njihovoj školi na te smerove uglavnom upisuju deca koja dolaze iz unutrašnjosti.

Kako kaže, svi učenici po završetku školovanja imaju mogućnost odmah da počnu da rade i to za pristojne plate, te je kao primer navela učenika koji je počeo da radi u Energoprojektu i sa trećim stepenom ima platu kolika je njena plata kao direktora škole.

Radovanovićeva kaže da je napravljen pozitivan, mali korak prošle godine kada je Ministarstvo prosvete ograničilo da se u četvorogodišnje škole mogu upisati samo oni koji na maloj maturi ostvare minimum 50 bodova.

Tako je Građevinska škola Beograd prošle i pretprošle školske godine upisala četiri, odnosno pet učenika, da bi ove godine u školske klupe selo deset budućih zidara.

Slično je i sa tesarima, prošle i pretprošle godine upisana su četiri, odnosno tri učenika na taj smer, da bi ove godine bilo upisano dvaput više.

Predsednik Udruženja geodetskih i građevinskih škola Srbije Stanko Matić kaže da se građevinska industrija polako pokreće u Srbiji, da niču nova gradilišta, ali da će Srbija imati problem sa radnom snagom.

Pozitivan pomak očekuje od politike Ministarstva prosvete i uvođenja dualnog obrazovanja, te očekuje da će se u narednom periodu na deficitarna građevinska zanimanja upisivati mnogo više učenika.

To što se danas mnogi prekvalifikuju za građevinske radnike je, kako kaže, dvostruki trošak za državu koja plaća školovanje učenika, a zatim i prekvalifikaciju jer ne mogu da nađu posao u struci.

I predsednik Udruženja geodetskih i građevinskih škola Srbije Stanko Matić kaže da su za odabir srednje škole ključni roditelji, koji decu usmeravaju načetvorogodišnje škole, a ne na zanate, da "sede u kancelariji, da ne budu na gradilištu".

"To je filozofija koja više nema smisla. Najvažnije je kada završe školu da mogu odmah da se zaposle i od tog posla da žive, a ne da budu na grbači roditelja narednih pet do deset godina", kaže Matić.

Danas je sve više ljudi na gradilištima koji su završili neku drugu školu, a silom prilika dospeli su na građevinu. Možda je to jedan od razloga zašto se najviše povreda na radu dešava baš na gradilištima.

strana 1 od 290 idi na stranu