"Treba nam novi Nordeus, a ne da prodajemo ljude"

Kopaonik -- Srbija ima IT talenata, ali bi trebalo više da se posveti razvoju softvera nego prodaji IT stručnjaka, kaže Branislav Vujović, predsednik "Frontier group".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"U Srbiji ima IT talenata i možete zaraditi na prodaji ljudi, ali kada pravite nove poslovne modele koji donose jako puno, kao Nordeus, možete zaraditi mnogo više. Ta kompanija je vredna jer ima svoj softverski proizvod", objasnio je on na marginama Kopaonik biznis foruma na Kopaoniku.

Vujović ističe da se i njegova kompanija trudi da razvija softver i izvozi ga.

"Ako imate softverski proizvod, možete ga prodavati 1.000 ili 10.000 puta, troškovi su isti, a ljudski resurs se iscrpljuje", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, treba podržati one firme koje prave softverske proizvode.

Vujović kaže da u Srbiji postoji nedostatak IT kadrova. "Sve ih je manje i zbog toga su sve skuplji", objasnio je on.

Vujović, koji je bio moderator panela o digitalizaciji, kazao je da je u Srbiji digitalizacija u nekim oblastima napredna, a u drugim daleko od vrha, kao što je u e-upravi.

On je ocenio da su telekomunikacioni operateri dosta ispred drugih.

"Imate velike firme koje se prirodno brane od promena i nije nimalo lako da se nagovore na sopstveno umanjenje. Kodak, na primer, je ranije zarađivao 70 centi na svaki dolar potrošen na njegove proizvode, a na digitalnj fotografiji zarađivao je samo pet centi", naveo je on.

Vujović je dodao da nove kompanije, koje još nemaju krug klijenata i poverenje ljudi, rade potpuno digitalizovano, dok stare kompanije, koje imaju klijente i poverenje, nisu spremne da svoje procese prilagode i digitalizuju.

Prema njegovim rečima, to nije samo specifičnost Srbije.

Vujović je investirao u Srbiju pred krizu, a sada ima četiri firme sa 400 zaposlenih, te iz Srbije izvozi softver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu