"Želite do CG, ekselencijo, moraćete da pomognete"

Srbija je pouzdan partner i na nju će Kina uvek moći da računa, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na otvaranju radova na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.03.2017.

14:09

Foto: Tanjug

On je rekao da most preko Save i Kolubare, dug oko 1,7 kilometara, košta 103 miliona evra, a da ukupna izgradnja deonice košta 208 miliona evra.

Vučić je istakao da je i Kina "najzadovoljnija vladom Srbije", da su najviše projekata i poslova uradili sa ovom vladom Srbije, čak i kada, kao u slučaju Železare Smederevo, nisu ni imali neki veliki ekonomski interes za gradnju deonice, ali su predsednik Si Đinping i Kina želeli da učine "nešto veliko" za Srbiju.

"Pitajte da li su ikada imali bolju saradnju sa nekom vladom", rekao je i dodao da je mnogo toga urađeno zahvaljujući njihovoj političkoj podršci i ponovio da Kina uvek može da računa na Srbiju kao na pouzdanog parnera i prijatelja.

"Verujem da će biti završeno u roku, da ćemo 2019. godine imati spojen Koridor 10 sa Koridorom 11. Ove godine da završimo istočni i južni Koridor 10", rekao je Vučić.

Zahvalan je ljudima iz Ministarstva građevinarstva, ali i svim radnicima koji rade na ovako niskim temperaturama.
Foto: Tanjug
Premijer je uveren da će uz ovakve radove, i veća investiciona ulaganja, rast srpske privrede u godinama koje dolaze biti više od četiri odsto, što Srbiju približava evropskim standardima.

"Ukoliko ste vi, ekselencijo (Li Mančang), izrazili želju da gradite prema Crnoj Gori, to je za nas skupo i teško...To jeste od vitalnog interesa za građane Srbije, ali moraćete više da nam pomognete.. da imamo lakše pregovore ubuduće", naglasio je premijer.

Kako kaže, najskuplji je deo preko Peštera, oko stotinak kilometara, čija je vrednost 1,6 milijardi evra.

"Mi smo pouzdan partner i na nas uvek Kina može da računa. Tako pouzdanih prijatelja nemate puno u svetu", rekao je Vučić.

On je rekao da nije došao da obećava, već da građani mogu da vide da je završen put Ub -Lajkovac, uskoro će biti Lajkovac - Ljig.

"Dovodimo nove fabrike, smanjili smo nezaposlenost sa 25,9 odsto na 13 odsto. Stvari rešavamo jednu po jednu. Srbija je zemlja pobednika i ljudi koji rade, koji donose rezultater, a ne kibicera i cinika i onih koji koji dobacuju", poručio je premijer.

Kako je rekao, očekuje od kineskog predsednika Si Đinpinga da dobijemo slot za Peking i onda će "samo nebo biti granica" za saradnju s Kinom.

On je dodao da će to značiti hiljade biznismena iz Kine i desetine hiljada gostiju i posetilaca iz te zemlje.

U tom smislu Vučić je naveo da su u Beogradu, a biće i u drugim gradovima Srbije, postavljeni i znakovi i putokazi na kineskom, ruskom, engleskom i na još nekim drugim jezicima.

"Želimo da Srbija bude destinacija primamljiva i prijemčiva za naše kineske prijatelje i to ćemo da uradimo", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: