Radnici 14. oktobra traže zaostale plate

Bivši radnici Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" u stečaju okupili su se očekujući odgovor nadležnih kada će i na koji način moći da naplate zarade.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Član Inicijativnog odbora bivših radnika "14.oktobra" Milorad Jovanović rekao je novinarima da 1.558 radnika traži isplatu zarade za 2013. i 2014. godinu, u ukupnom iznosu od milijardu dinara.

"Očekujemo da država namiri naša potraživanja, sve do stečaja firma je bila u vlasništvu države", rekao je Jovanović.

Ukupna potraživanja poverilaca od "14. oktobra" su 13,6 milijardi dinara, a celokupna imovina tog preduzeća je četiri puta nudjena na prodaju, ali da nije bilo kupaca.

Bivšim radnicima te fabrike danas su se na protestu pridružili i bivši radnici iz nekoliko kruševačkih društvenih preduzeća koja su otišla u stečaj, te je od oko 400 okupljenih njih stotinak ostalo ispred Doma sindikata jer u sali nije bilo više mesta.

Ti radnici imaju problem da naplate svoja potraživanja i dogovoreno je da se sutra sastanu u kruševačkom Samostalnom sindikatu kako bi formulisali konkretne zahteve i uputili ih nadležnim institucijama.

Prema proceni kruševačkog Samostalnog sindikata oko tri hiiljade radnika u tom gradu od propalih društvenih preduzeća potražuje zaostale plate.

U Kruševcu je tokom prethodne dve godine stečaj uveden u šest od ukupno osam društvenih preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja, a do sada je prodata jedino HI "Župa".

strana 1 od 278 idi na stranu