Mihajlović: Nisam pristalica povećanja plata, ali

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da MMF nije imao nijednu zamerku oko reformi u tom resoru, a pre svega u železnici, putevima i katastru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Mihajlović je rekla da su sastanku prisustvovali i predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i da su direktori tih međunarodnih finansijskih istitucija zadovoljno onim što je urađeno u prethodnom periodu.

"Razgovarali smo o reformi železnica, investicijama u železnice, o putevima, kao i novom načinu održavanju puteva. Pošto od od ove godine raspisujemo javne pozive za održavanje 3.000 kilometara puteva”, rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je, kada je reč o putevima, rekla da će vrlo brzo biti potpisani ugovori za rehabilitaciju 220 km puteva ove godine.

Mihajlović je kazala da je prošle godine iz srpskih železnica otišlo ukupno oko 3.200 ljudi i da su rešeni 'istorijski dugovi' železnice iz prethodnog perioda.

Dodala je da je bilo reči i o reformi katastra i da će biti donet novi Zakon o katastru i da će biti na javnoj raspravi od prve nedelje aprila.

Cilj je, kako kaže, da se upis imovine u katastar smanji sa 45 dana na jedan do tri dana.

"Sve ono što smo se dogovarali u prethodnih godinu dana ovo ministarstvo je u toj dinamici i uradilo", naglasila je Mihajlović.

Na pitanje da li ima prostora za povećanje plata u preduzećima u tom resoru, Mihajlović kaže da će se to tek razmotriti.

"Za povećanje plata videćemo kako se budemo razvijali i da li ćemo biti u stanju da to izdržimo, nisam pristalica da povećavamo plate, a da nismo rešili neke druge stvari, ali jesam pristalica da uporedo radimo i investicije i reformu preduzeća", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da su srpske železnice na sredini svog procesa reformisanja.

“Budemo li stali, bojim se da ćemo se vratiti u nazad. Imamo još malo vremena, oko godinu dana da ih podignemo. Kargo ne prima nikakve subvencije, a za ostala preduzeća su smanjene. Mi hoćemo da budu manje i sledeće godine, a u isto vreme hoćemo da radimo ove investicije”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje novinara da li je obavezna članarina za privrednike u Privrednoj komori Srbije parafiskalni namet, ona je rekla da vodi radnu grupu za poboljšanje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke i da se nada da članarina neće uticati.

“Mi smo svesni potencijalnog problema koji ste pomenuli, pošto je Zakon o Privrednoj komori Srbije donet prošle godine. Ovo može da bude problem, ali zavisi od same PKS i od njihovog pravilnika koji još nisam videla”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je PKS vodila dosta razgovora sa Svetskom bankom.

“Nadam se da obavezna članarina neće uticati, jer smo mi stvarno mnogo uradili za Duing biznis listu i tek planiramo da radimo mere koje smo pominjali - reformu katastra, način dobijanja priključka za električnu energiju i izmena Zakon o stečaju”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da će sve to doprineti velikom pomaku u poboljšanju ambijenta za privrednike.

strana 1 od 278 idi na stranu