Ljajić traži od Turske kvote za meso

Turska podržava reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije, izjavio je turski premije Binali Jildirim u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

On je dodao da posebno mesto u odnosima dve zemlje predstavlja ekonomska saradnja, čiji obim bi svake godine trebalo da raste i obuhvata sve više privrednih oblasti, navodi se u saopštenju Ljajićevog kabineta.

Jildirim je rekao i da će turska vlada podržati sve razvojne i infrastrukturne projekte koji su u interesu dve zemlje, istakavši na prvom mestu izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, koju će zajednički realizovati Srbija, Turska i Bosna i Hercegovina.

U razgovorima o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dve zemlje, potpredsednik Ljajić, koji je i minsitar trgovine, turizma i telekomunikacija, izrazio je zadovoljstvo napretkom u pregovorima o proširenju obima roba i usluga koje će se naći na režimu slobodne trgovine između Srbije i Turske.

On je dodao da očekuje da taj sporazum bude potpisan najkasnije u junu ove godine.

Ljajić je takođe zatražio da vlada u Ankari omogući kvotu za bescarinski izvoz mesa iz Srbije u Tursku, što bi u dobroj meri doprinelo da robna razmena dve zemlje u ovoj godini premaši milijardu evra.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić susreo se i sa ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem, kao i sa ministrom poljoprivrede, prehrane i stočarstva Farukom Čelikom.

Na sastanku sa turskim zvaničnicima Ljajić je preneo i da će ove godine započeti rekonstrukcija Kalemegdanske i Ramske tvrđave sredstvima Turske razvojne agencije (TIKA).

strana 1 od 278 idi na stranu