"Mi smo deponija Evrope, zato kupujte domaće"

Predsednik NOPS-a Goran Papović kaže da je srpsko tržište prepuno stranih proizvoda koji su znatno slabijeg kvaliteta nego u razvijenim zemljama.

Srbija

Izvor: RTS

Utorak, 28.02.2017.

09:52

Foto: Thinkstock

Papović zato naglašava da je ključno da potrošači kupuju domaće proizvode, koji nemaju tako dobru reklamu – ali imaju kvalitet.

Papović je za RTS istakao da je počelo formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, koji će se ispitivati da li je hrana koja u Srbiju stiže iz multinacionalnih kompanija bezbedna.

"Osnovna funkcija mu je analiza rizika i upravljanje rizicima, da li su ti proizvodi štetni i da li su ti proizvodi koji se proizvode za zemlje trećeg sveta ispravni", kaže Papović.

Komenatrišući izjave ministara u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj da su istočne zemlje postale kanta za smeće, a da su njihovi građani kupci drugog reda, Papović navodi da je i u Srbiji slična situacija.

"Mi smo pre njih rekli da smo deponija Evrope. Pre mnogo godina odavde je krenula priča da 'arijel' u Srbiji nije isto što i u Belgiji, gde se proizvodi. Čuvena priča tih kompanija je da je to spram navika potrošača", tvrdi Papović.

Navodi da te multinacionalne kompanije imaju pogone u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, a da mi kupujemo proizvode upravo iz tih fabrika.

“Mi mislimo da kupujemo 'milku' kao iz Švajcarske, ali to nije tačno. Takoreći, navikli smo da jedemo sarmu bez mesa", ističe Papović.

Napominje da jedino što u ovom trenutku potrošači u Srbiji mogu da urade jeste da kupuju domaće prozvode. "Imamo pravo da pozovemo potrošače da kupuju domaće. Naši proizvodi su dosta kvalitetniji, ali proizvođači nemaju dovoljno para za marketinšku kampanju", naglašava Papović.

Kada je u pitanju bezbednost hrane, jedan od apsurda je da ljudi daju sve više novca za takozvanu zdravu hranu, a da nije isključeno da su ti proizvodi još gori nego regularni.

"To je zloupotreba navike potrošača da se kupuje sve što je navodno zdravo, ali se malo kontroliše da li postoji licenca i da li su to zaista zdravi i organski proizvodi", smatra Papović.

Tvrdi da niko ne kontroliše ni ko je dao sertifikat organskim proizvodima i da je važno da se to izmeni. “Isključivo tržišni nadzor, koji je jako bitan, i uvođenje prekršajnih naloga, jer dok ne kaznite ozbiljnije – sve je prazna priča", zaključio je Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: