Ako Tramp uvede carine, Evropa će morati isto

Ako američki predsednik Donald Tramp uvede kaznene carine na robu iz drugih zemalja, EU će verovatno uraditi isto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 17.02.2017.

13:44

Ako Tramp uvede carine, Evropa će morati isto
Foto: Thinkstock

To je izjavio blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel i šef poslaničke grupe vladajuće koalicije CDU i CSU, Folker Kauder.

On je u intervjuu za nemački magazin "Fokus" rekao da ne bi želeo trku u smislu trgovinskih carina, prenosi agencija Rojters.

"Ali ako Tramp napravi prvi korak, verovatno ćemo morati da napravimo naredni. Evropa mora da zadrži pravo na odgovor koji će sadržati iste metode", rekao je on.

Kauder je, takođe, izrazio veliku zabrinutost zbog Trampove ekonomske politike.

"Moramo da razgovaramo sa Trampom i njegovim ljudima o izolacionim merama koje ne pomažu ni Americi ni nama", dodao je on.

Tramp se povukao iz multilateralnog trgovinskog sporazuma sa azijsko-pacifičkim zemljama, i obećao je nove pregovore o trgovinskom sporazumu koji SAD ima sa Kanadom i Meksikom.

Takođe je rekao da želi da zaštiti američku industriju od inostrane konkurencije uvođenjem novih carina na robu, i uvođenjem pograničnog poreza od 35 odsto na uvozna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: