Srpske i mađarske preduzetnice zajedno na tržište

Beograd -- Rodna ravnopravnost i žensko preduzetništvo ključni su preduslovi stabilnog ekonomskog razvoja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Preduzetnice iz Srbije i Mađarske mogu zajedno da pokrenu značajne projekte i nastupaju na trećim tržištima, ocenjeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Na konferenciji srpskih i mađarskih preduzetnica "Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope" rečeno je da je Mađarska strateški partner Srbije koji se po ostvarenom obimu spoljnotrgovinske razmene nalazi u grupi 15 najvažnijih zemalja.

Branka Drašković, savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, cenila je da nema razloga da se i srpske i mađarske preduzetnice ne udruže i zajedničkim naporima nastupe i ka većim tržištima.

Ona je podsetila da su žene najbrojnija ranjiva grupa na tržištu rada, čineći 43 odsto zaposlenih u odnosu na 56,3 odsto zaposlenih muškaraca, kao i da na rukovodećim položajima i bolje plaćenim poslovima i dalje ima duplo više muškaraca."Žene u Srbiji u biznis ulaze kasnije i najčešće iz nužde i uglavnom opstaju u sektoru usluga, koji je nisko kapitalan. Iako je procenat žena u preduzetništvu sličan evropskom proseku i iznosi 30 odsto, suočavamo se sa visokom stopom gašenja ženskih preduzeća, čak 47 odsto", istakla je Draškovićeva.

Navela je i da je Vlada Srbije, posle uspešne godine preduzetništva u kojoj je za podršku preduzetništvu izdvojeno 16 milijardi dinara u 2016. godini, donela odluku o pokretanju Decenije preduzetništva i da će to biti šansa i za žene u biznisu.

"Naš cilj je da se u narednih nekoliko godina broj žena preduzetnica poveća na 40 odsto, koliko ih danas ima u Mađarskoj", rekla je Draškovićeva.

Konferenciju "Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope" organizovali su Privredna komora Srbije, Ministarstvo inostranih poslova i trgovine Mađarske, Ambasada Mađarske u Srbiji i Udruženje poslovnih žena Srbije.

Vesti

strana 1 od 9234 idi na stranu