Prodali joj stan bez znanja: Rupe za budale kao ja

Beograd -- Jelka Kovačev mogla bi uskoro da se nađe na ulici. Njen stan prodat je bez njenog znanja, a problem je nastao jer ona u katastru nije upisala stan na svoje ime.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog tuđeg duga od devet hiljada evra Jelka Kovačev strahuje da će ostati bez krova nad glavom.

Ugovor o kupovini stana Jelka je overila u sudu ali se u katastru i dalje on vodi na prethodnog vlasnika, Željka Gardaševića. Sud u Vrbasu odlučio je da njegov dug prema banci namiri prodajom Jelkinog stana.

“Sve te rupe koje su kad dođu ovi slučajevi vidljive nisu pravljene za ove moćnike za velike. Oni imaju timove koji će ih braniti ako se bilo šta desi zaštitiće ih. Te rupe su napravljene za budale kao ja“, kaže Jelka.

Jelkin advokat objašnjava da je vanknjižni vlasnik kao Jelka postoji u pravnoj teoriji i sudskoj praksi. Overom ugovora u sudu i isplatom tadašnji prodavac više nema nikakvu pravnu vezu sa stanom.

“Potpisivanjem ugovora, njenom overom u sudu, tad je bio sud nadležan za overu kupoprodajnih ugovora, isplatom kupoprodajne cene, ulaskom u posed prestala je svaka pravna veza tadašnjeg prodavca sa tom nekretninom“, objašnjava advokat Slobodanka Petković.

“Kada je bila javna prodaja na kojoj je ovaj stan prodat dužnik je Gardašević Željko je obavestio sud da je on još 2007. taj stan otuđio. To je konstatovano u zapisniku i prosto se preko toga prešlo na toj javnoj prodaji stan je prodat“, dodaje on.

U Republičkom geodetskom zavodu objašnjavaju, prodavac ili kupac dužan je da tu promenu prijavi katastru i to u roku od 30 dana.

"S obzirom da se u katastru kao vlasnik vodio prethodni vlasnik tog stana dakle prodavac i kada je stan prodat na tom izvršenju navedeno je novo ime novog kupca i u tom nekom pravnom sledu ta gospođa se jednostavno ne vidi. Ona je ostala nevidljiva za pravni sistem tako što nije podnela zahtev za upis u katastrar“, kaže Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda.

Pomoći u ovom slučaju nema ni od pokrajinskog zaštitnika građana, koji je nenadležan za ovaj slučaj. Jelka kaže da ljudi kao što je ona nemaju nikakvu zaštitu, pa ni suda.

“Verujem da će se neko moćniji setiti da kaže da je dosta, jer ja kažem ne znam da li je po zakonu ili nije. Ja nisam pravnik ali znam da je nepošteno“, ističe Jelka.

Tužila je novog vlasnika stana i žalila se Višem sudu u Somboru. Sud u Vrbasu u međuvremenu je Jelkino iseljenje odložio za 1. april.

Jelka Kovačev o svom problemu govorila je našim kolegama iz Eksploziva, koji se emituje u 17 i 30 na TV Prva.

Vesti

strana 1 od 9381 idi na stranu