Traže 150 radnika obezbeđenja, ali gde su licence

Prvi januar 2017. godine bio je poslednji rok do kada su se morale obezbediti licence za privredna društva i radnike službenih obezbeđenja.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Procene su da nisu svi zaposleni u tom sektoru završili potrebne kurseve, a problem je i sa licencama državnih firmi koje same vrše obezbeđenje svojih objekata.

Zakon je jasan. Od prvog januara nijedna privatna firma za FTO neća moći da radi ukoliko nije prošla proceduru za dobijanje licence za rad. To se odnosi i na radnike, kojih u tom sektoru prema procenama nadležnih ima između 35 i 40 hiljada.

“Trenutno je stručni ispit ispred MUP, a prošlo 17 hiljada ljudi, od toga je izdato oko 7000 licenci i 42 pravna lica imaju licencu za obavljanje tih delatnosti. Ono što je veći problem su firme koje samostalno rade zaštitnu delatnost , odnosno većina javnih preduzeća. Imamo izdatu samo jednu licencu za samozaštitnu delatnost”, kaže Aleksandar Nedić iz PKS.

Postoji 66 centara koji su zaduženi za obuku radnika, posle čega od MUP dobijaju licencu. Vlasnici firmi za FTO međutim kažu da neće svi stići da prođu obuku. Jedna od takvih firmi, Eurosikjuriti ima problem sa pronalaženjem radne snage.

“Firma kao firma ima licencu od MUP, ali da ispunite uslove, da od tog momenta imate na tržištu toliki broj licenciranih radnika to je nemoguće. Evo sad da nađete u Beogradu da sklopite neki novi posao gde će vam tražiti da svi radnici FTO imaju odgovarajuće licence MUP tu je nemoguće naći 2 čoveka, a kamoli 100 ljudi”, kaže Zoran Nikolić iz Eurosecurity.

Problem može da nastane i u ruralnim sredinama, gde bi šansu za zaposlenje mogao da propusti veliki broj radnika.

“Evo dajem vam jedan prost primer, treba da se radi na teritoriji od Nove Varoši do Tutina neka firma izvodiće radove, gde nam traže 150 radnika obezbeđenja. Gde ćete vi na potezu od Tutina do Nove Varoši da nađete 150 radnika licenciranih za obezbeđenje, to je neizvodljivo”, kaže on.

U PKS kažu da veliki problem predstavlja i to što velike društvene firme, koje same obezbeđuju svoje objekte nisu prošle proceduru za dobijanje licence, kao ni većina njihovih zaposlenih. Za sada, to je uradila samo jedno društveno preduzeće. Bez obzira na sve, dodatni rokovi za licenciranje nisu predviđeni.

“Zakon o privatnom obezbeđenju je izglasan u decembru 2013 , samim tim je već jednom pretrpeo odlaganje od 18 meseci i njegova puna primena kreće 1. januara 2017. godine. Novog odlaganja rokova po stavu MUP neće biti”.

Vlasnici privatnih firmi za FTO predlažu prelazno rešenje.

“Samim tim što nisu doneli podakt, policija ili MUP da je dovoljno da radnika prijavite i donesete odgovarajuću potvrdu od licencirane škole da je on pošao na pohađanje za licencu za FTO samim tim bi rešili problem licenciranja radnika”

Ostaje da se vidi da li će sektor privatnog obezbeđenja moći da funkcioniše u narednim mesecima, ili će morati da probleme nastale zbog stupanja novog zakona na snagu, da rešavaju u hodu.

strana 1 od 292 idi na stranu