Top ekonomski događaji u Srbiji 2016.

Godinu za nama, kada je reč o ekonomiji, obeležilo je otvaranje auto-puta Ljig- Preljina, bolje brojke u kasi, ali i početak gradnje Ikee.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

12:05

Top ekonomski događaji u Srbiji 2016.
(Foto: Thinkstock.com)

Osim ovih, pogledajte u nastavku najvažnije događaje u ekonomiji u Srbiji u 2016. godini, prema našem izboru:

Otvoren auto put Ljig Preljina

Foto: Tanjug
Na Koridoru 11 otvorena je deonica auto-puta dužine 40, 35 kilometara. Vrednost radova iznosila je 308 miliona evra, od kojih je 300 miliona kredit Azerbejdžana dok je Srbija učestvovala sa osam miliona evra. Ova deonica sada se prelazi za oko pola sata, umеsto za dosadašnjih sat vrеmеna.

Vozači su već prvog dana komentarisali da je vožnja novim auto-putem kao kroz Nemačku. Otvaranje deonice je nekoliko puta prolongirano, a razlog su bili tuneli odnosno spekulacije da li su niski ili ne. Odgovornost se prebacivala, a na kraju betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani je ispravljena. Premijer je šleperom prvi prošao putem da bi i pokazao da je tunel propisne visine.

Glavni izvođač radova bila je azerbejdžanska kompanija Azvirt dok je 101 srpska kompanija bila angažovana kao podizvođač. Ono čime se ne možemo pohvaltii jeste da su lopovi poharali auto-put Ljig-Preljina već nakon deset dana od otvaranja.

Konačno dočekali Ikeu, bar temelje

Foto: Tanjug
Priča o 25 godina kašnjenja konačno je dobila razradu. Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja Ikea položen je u aprilu ove godine pored auto-puta Beograd- Niš. Ikea će biti izgrađena kod naplatne rampe Bubanj Potok i prostiraće se na oko 35.300 kvadratnih metara. Prva faza projekta izgradnje robne kuće vredna je 70 miliona evra i biće zaposleno 300 ljudi.

Sa Ikeom su počeli i pregovori o preuzimnju pogona jedne važne srpske kompanije. Simpo? Videćemo.

Kineski Hestil kupio Železaru Smederevo

Foto: Tanjug
Ugovor o prodaji imovine Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil po ceni od 46 miliona evra potpisan je 18. aprila, a zvanično je ta fabrika preuzeta početkom jula..Hestil je zadržao svih 5.000 radnika Železare i povećao im plate koje u proseku sada iznose 55.000, a proizvodnju je sa oko 80.000 tona mesečno povećao na 122.000.

Železara ima novo ime Hestil Srbija ajron end stil.

Naša čeličana bila je i tema tajnih pregovora u Briselu. EU se izgleda prilično uplašila Kineza u našoj Železari.

Naša čelična ptica sletela na veliku jabuku

Foto: Tanjug
Direktna avio-linija između Srbije i SAD je posle 24 godine prekida obnovljena 23. juna kada je sa beogradskog aerodroma poleteo prvi aviona Er Srbije ka Njujorku. Na toj relaciji letelica "erbas A330" saobraća pet puta nedeljno a let traje devet i po sati. To je najveći avion Er Srbije sa 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi. Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima direktan let do SAD, a pripreme za njegovo uvođenje trajale su godinu i po.

Kada smo već kod Er Srbije poslednjih dana minule godine obeležeile su spekulacije da bi Etihad mogao da izađe iz te kompanije. Iz Etihada su demantovali informacije, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je rekla da Vlada svakako ima plan B za Er Srbiju.

Povećane plate i penzije

Foto: Tanjug
Vlada je, nakon što je MMF rekao „da“, odlučila da se zarade zaposlenih u javnom sektoru povećaju od tri do šest odsto, a penzije 1,5 odsto, a prva povišica će biti isplaćena u januaru, obračunata na decembarska primanja. Plate u javnom sektoru veće od 20.000 dinara i penzije od tog iznosa su bile umanjenje od novembra 2014. godine, zatim povećane u januaru 2016. godine.

Brojke:

(Foto: Thinkstock.com)
Rast BDP u Srbiji u 2016. godini bio je 2,8 odsto, a budžetom je bio projektovan rast od 1,75 odsto. Budžetski deficit je manji od predviđenih 2,9 odsto i iznosio je 1,5 odsto BDP-a.

Srbija se u 2016. godine na Duing biznis listi Svetske banke, gde je 198 zemalja rangirano po uslovima poslovanja, pomerila sa 54 na 47 mesto. To je najbolja pozicija na kojoj se Srbija našla od kada se objavljuje ta lista. Smanjena je i stopa nezapsolenosti.

Beograd na vodi stigao do desetog sprata

Foto: BW
Prošle godine postavljen je kamen temeljac za BG na vodi, a ove neimari zidaju i deseti sprat. 258 radnika danas radi na projektu i redovno prima plate, kažu predstavnici Vlade. Radnim danom radi i 420 i 500 radnika.

Završetak radova planiran je za prvu polovinu 2019. godine, do kada će ovaj deo grada poprimiti potpuno novi izgled, a parkovi, šetalište, igrališta daće mu poseban šmek, kažu u BW..

Srbija ima plan za IT

Foto: Tanjug
Usvojili smo akcioni plan za pomoć informaciono tehnološkom sektoru u Srbiji. Njime je predviđeno da 1,5 miliona evra bude uloženo u prekvalifikaciju novih IT stručnjaka i još deset miliona evra za razvoj infrastrukture. Osim obrazovanja, sledeći segment akcionog plana predstavlja fokus na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta odnosno na IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća. Ivoz srpskog softvera premašio je izvoz u drugim privrednim granama. Rast IT industrije veći je od 25 odsto, dok je izvoz domaćeg softvera vredeo 580 miliona evra.

Nastavljena saradnja sa Kinezima

Foto: Tanjug
Delegacije Srbije i Kine potpisale su u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji. Među potpisanim sporazumima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping.

Potpisani su sporazumu iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji auto-puta na deonici Surčin - Obrenovac.

Kineska državna banka (Benk of Čajna) u oktobru je Narodne banke Srbije zatražila dozvolu za rad u Srbiji. To će biti prva kineska banka koja otvara banku u Srbiji koja će, kako se očekuje, početi da radi početkom 2017. godine.

Fijat stoji u mestu

Foto: gettyimages.com/
Fića još nije otišao za Rusiju, mada se o tome cele godine pregovaralo. U kragujevačkoj fabrici su zbog male potražnje na svetskom tržištu nekoliko puta obustavljali rad u proteklim mesecima. Finansijki direktor kompanije rekao je da će se o novom modelu razgovarati kad za to dođe vreme, i kada Torino pošalje takve informaije.

U novu godinu sa starim problemima

(Foto: Thinkstock.com)
U novu godinu ulazimo sa nekim starim problemima. Giganti koji su u državnom vlasništvu biće i u 2017. na teretu budžeta, a reč je pre svega o kompanijama RTB Bor, Resavica... Ekonomisti upozoravaju da Vlada mora biti odlučnija kada je reč o modernizaciji preduzeća i da je potrebno nastaviti reforme u onim gde su već započete.

Iako je bilo najavljena velika seča loših direktora do kraja godine, to se nije dogodilo. Mada još je 31. decembar. Koje su ekonomske vesti, prema vašem mišljenju obeležile 2016. godinu u Srbiji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: