"Er Srbija - nismo znali kako će završiti" FOTO

Beograd -- Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali izjavio je da je to najbrže rastuća avio-kompanija u regionu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je, otvarajući dvodnevni Vazduhoplovni samit koji se održava u Beogradu, na kome učestvuju predstavnici 62 kompanija iz oblasti avio industrije, kazao da je Beograd regionalni centar avio-industrije.

On je kazao da je zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom, nekadašnji JAT, a sada Er Srbija postala najbrže rastuća kompanija u regionu i pokretač srpske privrede.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pročitajte još:

- Šef Etihada: Nismo došli u Srbiju da zatvaramo

Prema njegovim rečima, Er Srbija trenutno doprinosi bruto društvenom proizvodu oko 100 miliona dolara, a da se očekuje da to učešće do 2024. godine bude oko 1,8 milijardi dolara.

"Er Srbija je jedna uspešna priča započeta pre tri godine i u kojoj sam lično učestvovao. To je bila ključna prekretnica u razvoju srpske avio-industrije. Započeli smo bili nešto što nismo znali kako će završiti, a sada smo najuspešnija kompanija u regionu", naglasio je Mali i podsetio da je JAT bio kompanija pred stečajem.

On je dodao da su ovakvi događaji , kao što je ovaj Vazduhoplovni samit koji se dva dana održava u Beogradu, veoma značajan za budućnost avio industrije Srbije, jer će na njemu okupljeni stručnjaci razmeniti svoja iskustva.

Mali je naglasio da je za razvoj avio sektora neophodna saradnja u regionu, jer samo zajednički može da se učestvuje u globalnoj ekonomiji i privučemo više turista.

On je potsetio i da Beograd ima direktan let za Njujork, najavivši da se narednih meseci očekuje uvođenje novih linija za Kinu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Beograd je danas i sutra prestonica avio-biznisa jugoistočne Evrope. Predstavnici 19 zemalja i 61 kompanije raspravljaju o budućnosti i razvoja avio-saobraćaja i aerodroma u regionu.

Skup u Beogradu organizovan je uz pomoć "Etihada", "Er Srbije" i portala "Tango Six". Ukupno će biti 31 panel, a najviše reči će biti o privatizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" i o privatizaciji još jedne velike kompanije "JAT Tehnike"

Mali je kazao i da se vode razgovori o privatizaciji Jat tehnike i da očekuje da će privatizacija te kompanije biti završena 2017. a da će novi partner bio to Etihad ili neko drugi doprineti njenom uspehu.

Prema njegovim rečima očekuje se da sledeće godine bude završena i koncesija za aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i da će to preduzeće ostvariti veći rast prihoda.

On je ukazao i na značaj obrazovanje posebno mladih dodajući da je Vlada Srbije to stavila kao jedan od svojih prioriteta.

Naglasio je i da Srbija ima veoma uspešne i obrazovame ljude navideći da oko 600 ljudi je zaposleno u Er Srbiji a oko 300 u Etihadu.

Srbija

strana 1 od 299 idi na stranu