Drašković: Inscenirana "afera Juvitana"...

Fabrika dečje hrane iz Inđije "Juvitana" neće biti preseljena, rekao je Rodoljub Drašković, predsednik poslovnog sistema Svislajon Takovo.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2016.

17:38

Drašković: Inscenirana
(Foto: Thinkstock.com)

U njenom vlasništvu posluje ta fabrika, čije proizvode je Ministarstvo zdravlja stavilo pod sumnju zbog određenog prisustva štetnih supstanci.

On je Tanjugu kazao da je većina zaposlenih u „Juvitani“ trenutno na plaćenom odsustvu i da će se vratiti na posao kada referentne laboratorije dostave pozitivne nalaze zdravstvene ispravnosti svakog proizvoda pojedinačno, odnosno vratiće se na posao u momentu uspostavljanja uslova za serijsku proizvodnju finalnih proizvoda.

“Kada će 'Juvitana' početi da radi punim kapacitetom, to isključivo zavisi od akreditovanih laboratorija, Ministarstva zdravlja i njihove potvrde o zdravstvenoj ispravnosti finalnih proizvoda dečje hrane”, rekao je Drašković.

On je naglasio da veruje da od nadležnih institucija neće imati opstrukciju i da će “Juvitana”, sa punim svojim asortimanom, za najkraće vreme ponovo biti dostupna svim svojim potrošačima.

Prema rečima Draškovića, u poslovnom sistemu „Svislajon Takovo“ uspostavljen je najviši nivo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina, jer samo najviši nivo kvaliteta sirovina obezbeđuje proizvođaču sigurnost zdravstvene ispravnosti i visok kvalitet finalnog proizvoda.

"Organizovao sam tim vrhunskih tehnologa da zajedno sa mnom rade na definisanju proizvodnog programa 'Juvitane', koji će isključiti svaku moguću grešku u procesu proizvodnje finalnog proizvoda. Sproveli smo dodatnu kontrolu sirovina u fabrici i isključene su sirovine za koje se ne može garantovati da nemaju prisustva ostataka tragova pesticida", naglasio je on.

Drašković je istakao da je definisan i novi proizvodni program „Juvitane“ i uzorci su dostavljeni akreditovanim laboratorijama na analizu zdravstvene ispravnosti, kao i da Svislajon Takovo daje garancije potrošačima da su “Juvitanini” proizvodi zdravstveno ispravni i najvećeg nivoa kvaliteta.

"Svislajon Takovo će učiniti sve da učvrsti, odnosno da ojača brend 'Juvitana', ne samo na tržištu Srbije i regije, već i na svetskom tržištu. Živim u nadi da se iscenirana 'afera Juvitana' više nikada neće ponoviti, jer je to u interesu potrošača, proizvođača Svislajona, a nadam se i u interesu srpske privrede”, istakao je Drašković.

On je dodao i da je iz medija čuo da je "Juvitana“ ranije opominjana i da on tu informaciju od stručnih službi poslovnog sistema „Svislajon- Takovo“ nije imao, naglasivši da bi, da mu je prezentovana ta informacija, istog momenta preduzeo mere koje danas preduzima.

Prema njegovim rečima, poslovni sistem „Svislajon Takovo“, ubjedljivo je vodeći proizvođač hrane, ne samo u Srbiji, već i u celoj regiji jugoistočne Evrope i kako je naglasio do afere "Juvitana“ uopšte nije trebalo i smelo da dođe.

“Postavlja se pitanje - koji je cilj 'afere''? Da li je u pitanju loša namera, uništenje brenda 'Juvitana', koji traje punih 35 godina, ili otvaranje tržišta drugim proizvođačima, ili možda sasvim nešto četvrto?”, zapitao se Drašković naglasivši da će vreme dokazati istinu.

On je dodao da su odluke Ministarstva zdravlja bile ishitrene, ali je naglasio da su nesporne i greške kod proizvođača „Svislajon Takovo“.

“Obavio sam razgovore sa eminentnim nutricionistima i sa vrhunskim pedijatrima, koji su mi dali stručno mišljenje da tragovi pesticida nađenih u proizvodima 'Juvitane' nisu štetni po zdravlje dece, jer su, po evropskim standardima, u granicama tolerancije”, kazao je on.

Drašković je naveo da Ministarstvo poljoprivrede smatra institucijom koja je dužna da uredi propise agrotehničkih mera, odnosno da kontroliše uvoz agrohemije, da striktno propisuje mere korišćenja istih i da preko svojih inspekcijskih organa vrši kontrolu njihove upotrebe.

Laboratorije u prehrambenoj industriji „Svislajon Takovo“, kako je pojasnio, kontrolišu organoleptička, hemijska i mikrobiološka svojstva sirovina i nisu osposobljene sa procesnom opremom za kontolu pesticida u sirovinama i za to su nadležne akreditovane referentne laboratorije, mada on sumnja da su i one osposobljene da daju stoprocentnu tačnost analiza na ostatke tragova pesticida.

“Tu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da smo vršili analize u više akreditovanih laboratorija na iste proizvode i da nismo dobili identične rezultate koji se razlikuju čak i preko 40 puta u nalazima”, dodao je Drašković ističući da je “Svislajon Takovo” spreman za stručni dogovor, kako se u budućnosti slični problemi ne bi događali, jer "Juvitana" traje punih 35 godina i kvalitetom dečije hrane obezbedila je status brenda na kome su stasale zdrave generacije, a kako tvrdi, tako će biti i u budućnosti.

On je naveo i da je Svislajon podigao svoje plantaže u Makedoniji, u Resenu i da očekuje da naredne godine obezbedi oragansku sirovinu za proizvodnju organske dečje hrane.

"Istovremeno, u Makedoniji investiram u primarnu preradu sirovina za proizvodnju organske hrane.Verujem, da ćemo i u ovom momentu, nać rešenje kako bi obezbedili zdravstveno ispravne sirovine za proizvodnju finalnog proizvoda", rekao je Drašković zaključivši da Srbija mora da iskoristi komparativne prednosti u odnosu na Evropu u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: