Vučić i šeik: Od slučajnog susreta do...

Kakvi su lični kontakti srpskog premijera i prestolonaslednika Abu Dabija?

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

17:21

Vučić i šeik: Od slučajnog susreta do...
Foto: Tanjug, arhiva

"Šeika Mohameda sam upoznao slučajno u restoranu, na ručku na koji sam pozvan. On je bio iznenađen da mu tada nisam tražio ništa... Razgovarali smo o istoriji, geografiji, filozofiji...

On je obrazovan i ozbiljan čovek... Tada mi je ukazao posebnu čast - lično me je otpratio do hotelske sobe... To je udaljeno jedan kilometar, kroz hotel vredan 4,5 milijardi dolara, koji je sav u zlatu", ispričao je pre nekoliko godina za RTS premijer Aleksandar Vučić, evocirajući uspomene na svoj prvi susret sa šeikom Mohamedom bin Zajed al Nahjanom, prestolonaslednikom Abu Dabija i zamenikom vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najnoviji susret Vučića i šeika dogodio se prošlog vikenda, kada je predsednik Vlade Srbije prisustvovao trci Formule 1 u Abu Dabiju, zajedno sa još nekim državnicima. Odgovarajući na kritike da je u Abu Dabiju boravio da bi gledao trku, Vučić je naveo da je tamo, između ostalog, razgovarao sa savetnicima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i da je moguće da se "ostvari bolja saradnja Srbije i Sjedinjenih Država.

"To je moj posao, a trke Formule 1 me ne zanimaju", poručio je.

Potvrdu prijateljstva srpskog premijera i šeika predstavljala je i poseta prestolonaslednika UAE Srbiji početkom 2013. Gost iz Abu Dabija je u društvu Vučića, tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, posetio fudbalski klub Crvena zvezda i dobio na poklon Zvezdine dresove i lopte, kao i Karađorđevo, budući da je strastveni lovac. Šeik nije davao izjave, a prodavci na izložbi starih umetničkih zanata, koja se tada održavala u centru Beograda, svedočili su da je "razgledao eksponate kao i svi drugi posetioci i kupio veliki broj suvenira, uključujući krznene šubare, nekoliko pari opanaka, lutke"...

Šeik i njegova porodica bili su smešteni u hotelu Hajat, dok je Vučić u njihovu čast organizovao večeru u vili Mir, kojoj su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i poslovnog sveta. Prilikom jedne od poseta Dubaiju, Vučić je šeiku na dar odneo gravirani pištolj "škorpion CZ 999" posebne izrade, sa posvetom, dok mu je Bin Zajed zauzvrat poklonio najmoderniju snajpersku pušku.

Imajući u vidu tvrdnje "Fajnenšel tajmsa" da je bivši britanski premijer Toni Bler blizak šeiku, moguće je da je upravo prestolonaslednik Abu Dabija posredovao između Blera i Vučića, odnosno u najvećoj meri doprineo tome da Vlada Srbije angažuje Blerovu konsultantsku kuću da pomogne u formiranju stručnih timova u kabinetu premijera Vučića. Kako su prošle godine naveli izvori u Vladi Srbije, troškovi tih usluga pokriveni su iz fondova UAE, a Vučić je izjavio da Blerov dolazak "nije koštao Srbiju ni dinar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: