“Narednih pet godina – zlatno doba Srbije”

Vlada Srbije je otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama, poručio je Aleksandar Vučić na predstavljanju "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

12:49

“Narednih pet godina – zlatno doba Srbije”
Foto: Tanjug

Vučić je, u obraćanju učesnicima, naveo da Srbija ima održiv rast, da je naša ekonomija na stabilnim nogama i da uvek uvažava profesionalne i stručne stavove poslovne zajednice.

"Mislim da smo imali konkretne programe sa konkretnim rokovima. To je dalo snagu i kredibilitet reformama, što su i potvrdile međunarodne organizacije", rekao je Vučić i dodao da se potvrđuje njegova najava da je narednih pet godina zlatno doba Srbije.

Premijer je najavio rast BDP-a do kraja godine između 2,7 i 2,8 odsto, ističući da najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo.

Vučić je istakao i da je rast bio zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017.

Želja Vlade je, kako je podvukao, rast od 3 ili 4 odsto u narednim godinama.

On je naglasio da ova vlada garantuje sigurnu budućnost i da smo po raznim parametrima apsolutni šampioni u regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da javni dug Srbije neće preći 73,5 odsto BDP-a i izrazio očekivanje da će naredne godine biti spušten na 71 odsto, kasnije ispod 70 odsto i da je cilj da se spusti na oko 60 odsto.

Premijer je kazao da je MMF za sledeću godinu prognozirao rast BDP-a od tri odsto, a da su njegove prognoze da će to biti 3,5 odsto, pošto će biti ostvarena dodatna ulaganja u vojnu industriju i još neke oblasti.
Foto: Tanjug
“Do sada sam bio uspešniji prognozer od MMF-a, ali ne zato što sam pametniji, već zato što sam znao šta sve možemo da očekujemo od železare i drugih stvari", rekao je dodajući da će biti ostvaren i dodatni rast u oblastima kao što su turizam, usluge, tercijarni sketor raste.

A građani će, poručio je, živeti bolje već ove godine.

"Mnogo toga možemo da uradimo i budemo vredni, uz vašu podršku", poručio je Vučić FIC-u.

Premijer je rekao da će vlada ubrzati strukturne reformi, a posebno kada je reč o reformi javnih preduzeća

"Mnogi su naučeni kako da prikirivaju gubitke i da nas obmanjuju, ali na kraju godine ti računi dođu na naplatu. Lagali su nas da će da posluju pozitivno", naveo je Vučić dodajući da postoje problemi u RTB Boru, Petrohemiji i drugim preduzećima.

Vučić je naveo da neki prave gubitke od 15 miliona evra na godišnjem nivou i poručio da će država uspeti da preseče taj Gordijev čvor.

Premijer je najavio da će biti formirana radna grupa sa FIC koja će imati sastanke na nedeljnom nivou dok će i on učestovati na tim sastancima na mesečnom nivou.

"Danas smo dogovorili da zajednički napravimo neku vrstu saveta koji će raditi na podizanju konurentnosti srpske privrede, kao i da će biti uključeni NALED, AmCham i drugi partneri", rekao je Vučić.

On je kazao da će vlada pokušati da se izbori i sa problemima koji postoje na nivou lokalnih samouprava.
Foto: Tanjug
Vučić je izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena pregovaračka poglavlja 5, 25 i 26.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, Vučić je naglasio da se Srbija infrastrukturno uvezuje po svim putnim i železničkim pravcima.

Premijer je kazao da bi trebalo raditi na poboljšanju pruga Beograd-Zagreb i Beograd-Sarajevo, dodajući da je BiH na samitu u Rigi pokrenulo to pitanje.

"Vrata predsednika vlade su vam uvek otvorena. Vlada nije skupljala populističke poene nijednog sekunda i bili smo na strani investitora kada ste bili napadani, kada se u medijima pričalo o ropstvu i slično", naveo je Vučić.

On je istakao da vlada to radila pre svega zbog radnika, jer pomoć investitorima znači i veće zapošljavanje i bolji život za naše radnike i sve građane Srbije.

Predstavljanju "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević i predsednica FIC-a Jana Mihajlova.

Skupu prisustvuju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: