Francuzi došli da vide BG metro, ovo su trase

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da glavni grad nikada nije bio bliže izgradnji metroa.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.11.2016.

14:45

Francuzi došli da vide BG metro, ovo su trase
Foto: Tanjug

Mali kaže da će se vrlo brzo izaći sa konkretnim predlogom plana njegove izgradnje.

''Radimo na integrisanom rešenju novog javnog prevoza u Beogradu, a deo tog rešenja je i metro. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi zajedno na vizibiliti studiji i da ćemo vrlo brzo pred građanima Beograda i Srbije izaći sa konkretnim predlogom plana izgradnje metroa'', rekao je Mali.

Podsećajući da je bio sastanak u vladi sa predstavnicimima Vlade Francuske i građevinskih kompanija "Alstom" i "Egis", Mali je rekao da je grad Beograd u roku koji je definisan, a to je kraj ove godine, uradio takozvani smart plan, odnosno saobraćajni master plan grada Beograda.

On je podsetio da je još ranije potpisan memorandum između Vlade Srbije i Francuske o zajedničkom ulaganju, odnosno o finansiranju izgradnje metro u Beogradu.

Prema njegovim rečima, urađena je ozbiljna studija u smislu brojanja putnika i saobraćaja i projekcije potreba saobraćaja na teritoriji grada. Premijer Srije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Skupštini Beograda predstavljanju projekta gradskog metroa, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali i Siniša Mali, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, kao i predstavnici francuskih kompanija Alstom i Ežis (Egis) i francuskog ministarstva finansija. Za prezentaciju projekta, u saradnji sa Gradom, bila je zadužena i kompanija "WSP Parsons Brinkerhof".

Predstavljen je strateški plan integrisanog sistema saobraćaja u Beogradu, koji sadrži i predloge linija metroa.

Taj plan saobraćaja grada obuhvata detaljnu analizu kretanja stanovništva i projekciju rasta populacije u Beogradu u narednim godinama, kao i osnovne elemente integrisanog transportnog modela, na osnovu koga će biti nastavljena dalja srpsko–francuska saradnja.

Vučić je istakao je da je jedan od strateški važnih projekata upravo izgradnja metroa u Beogradu i da će to znatno doprineti kvalitetu života njegovih građana, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Grada Beograda i vlada Srbije i Francuske potpisali su krajem 2011. godine ugovor o početku projekta beogradskog metroa.

Tada je saopšteno da je planirano da studiju izvodljivosti uradi francuska projektantska kuća Ežis rejl, dok bi u izgradnji metroa učestvovala kompanija Alstom transport koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro-sistema u svetu.

Metro bi, kako je predviđeno, bio nezavisni šinski sistem čija trasa bi se u starom delu grada kretala pod zemljom, a tamo gde je moguće po površini, s tim da se ne bi preklapala sa ostalim vrstama saobraćaja.

Kako je predviđeno planom koji je sada prezentovan, prva linija metroa bi išla od Makiškog polja do Pančevačkog mosta u prvoj fazi, a kasnije do Mirijeva, dok bi druga linija bila od Ustaničke do Zemuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: