Šoškić: Upozorili nas s pravom, fali nam SDI

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić kaže da je EK u izveštaju o napretku Srbije s pravom upozorila da je nivo investicija nizak za veći privredni rast.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Srbiji su potrebne veće investicije od 25% BDP kako bi podigla stope rasta iznad 2,5 odsto, jer su zemlje u regionu, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija, ostvarile značajniji rast ove godine, a to će postići verovatno i sledeće. Dugoročno održive visoke stope rasta rešavaju problem budžetskog deficita i javnog duga", rekao je Šoškić.

Izveštaj je, prema njegovim rečima, dosta objektivan i da podseća na nezavršene poslove u reformi pravosuđa, javne administracije i borbi protiv korupcije.

"Ozbiljne slabosti, što je uočila EK, postoje i u vladavni prava, a nezaposlenost i javni dug su visoki", rekao je Šoškić.

On je dodao da je pozitivno to što je, kako je uočila EK, smanjen deficit budžeta i započeta reforma javnih preduzeća, ali da u domenu malih i srednjih preduzeća ima prostora za unapređenje.

"Poslovno okruženje je nepredvidivo, parafiskalni nameti su visoki, a podsticaji za mala i srednja preduzeća su nedovoljni", rekao je Šoškić.

strana 1 od 290 idi na stranu