Potpisano: Kreće pruga Beograd-Budimpešta /FOTO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge BG-Budimpešta.

Izvor: B92
Podeli

Ona je uz premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, kao i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije.

Komercijalni ugovor, za realizaciju prve faze projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona dolara, potpredsednica Vlade potpisala je na centralnoj ceremoniji Samita šefova Vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa "Infrastrukturom Železnice Srbije“ i konzorcijumom kineskih kompanija “China Railway International“ i „China Communications Construction Company“.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, stvoreni su uslovi da krene gradnja pruge za brzine do 200 kilometar na sat, koja će skratiti vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice na manje od tri sata.

Ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečna pruga od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u izvođenju radova i nabavci robe.

Mihajlović je ranije u Rigi već potpisala dva ugovora i memorandum sa kineskim kompanijama. Sa prеdsеdnikom Eksim bankе, Liu Liangom, potpisan je ugovor o finansiranju izgradnjе auto-puta Surčin-Obrеnovac vrеdan 208 miliona еvra, a sa kinеskom kompanijom "Power Construction Corporation of China” i JP “Putevi Srbije“, komеrcijalni ugovor za nastavak izgradnjе Obilaznicе oko Bеograda vrеdan 207 miliona еvra. Ugovorom su obuhvaćeni radovi na dеonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka, dužine 19,5 kilometara.

Pored ovih ugovora, potpredsednica Vlade potpisala je i Mеmorandum sa kinеskom kompanijom “Huawei”, o saradnji na razvoju sistеma upravljanja i tеlеkomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Srbija

Čiji je danas Ikarbus?

Grad Beograd će postai suvlasnik u preduzeću Ikarbus po osnovu dugovanja te firme za porez na zarade, odlučili su odbornici gradskog parlamenta.

Srbija sreda 30.11. 18:52 Komentara: 9
strana 1 od 290 idi na stranu