B92 saznaje: Prugu BG-Budimpešta gradiće i Rusi

Kineski ambassador Li Manćang izjavio je za B92 da će sutra u Rigi biti potpisan ugovor o izgradnji pruge Beograd – Budimpešta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

10:13

B92 saznaje: Prugu BG-Budimpešta gradiće i Rusi
Foto: Tanjug

Manćang je objasnio da će ugovor predviđati da deonice pruge od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom grade Kinezi, dok će deo od Stare Pazove do Novog Sada graditi Rusi.

Prema njgeovim rečima, vrednost radova iznosi oko 300 miliona evra, a izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine.

Manćang je kazao da će biti potpisan i komercijalni ugovor Srbije sa kineskim kompanijama za izgradnju deonice Surčin-Obrenovac.

Takođe, kako je naveo kineski ambassador, u Rigi će sutra biti potisan i ugovor o viznoj liberalizaciji, koja će se odnositi i na građane Srbije i na građane Kine.

Viza više neće biti potrebna ni za ulazak u Srbiji niti u Kinu, važiće za sve kategorije putnika za boravak do 30 dana.

Šta će sve biti potpisano:

1.Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske pruge na teritoriji Srbije (deonica Beograd – Stara Pazova)
2. Memorandum o razumevanju o finansiranju Projekta modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke pruge na teritoriji Srbije
3. Ugovor o zajmu za kredit za Projekat izgradnje autoputa E-763 (deonica Obrenovac – Surčin)
4. Sporazum između Vlade Srbije i VNR Kine o uzajamnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
5. Komercijalni ugovor za projekat beogradske obilaznice, izgradnja autoputa E70/75, deonica: most preko reke Save u blizini Ostružnice – Bubanj potoka
6. Memorandum o razumevanju i saradnji u unapređenju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: