Evo šta će se sve graditi u Srbiji

Beograd -- Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović potpisaće tokom Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi ugovore vredne 734 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Mihajlovićeva će zajedno s predstavnicima Infrastrukture železnice Srbije i konzorcijuma kineskih kompanija "Čajna relvej internešenal" i "Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani" potpisati komercijalni ugovor vredan 319 miliona evra za realizaciju prve faze projekta Beograd-Budimpešta, od srpske prestonice do Stare Pazove, saopštilo je ministarstvo.

Takođe, na samitu će biti potpisan i Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije.

Izgradnja dvokolosečne pruge dužine 34,5 kilometara od stanice Beograd-centar do Stare Pazove za brzine do 200 kilometara prvi je projekat kineske železnice na tlu Evrope i biće građena u skladu sa svim domaćim propisima i standardima EU.

Sa kineskom Eksim bankom potpredsednica vlade Mihajlović će potpisati ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra, za koji je u junu potpisan komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani).

Novi auto-put biće dug 17,6 kilometara, a njegov sastavni deo je i novi most preko Save dužine 1.800 metara.

To će biti treća deonica na Koridoru koju grade kineske kompanije, posle deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,8 kilometara, na kojima radove izvodi "Šandong haj-spid grup".

Kineske kompanije radiće i na nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda, na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka, ukupne dužine 19,5 kilometara.

Komercijalni ugovor za izgradnju deonice vredan 207 miliona evra, između Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske kompanije "Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna", predviđa mogućnost da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Radovi na Sektorima 4, 5 i 6, koji su obuhvaćeni ovim ugovorom, uključiće izgradnju četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara i 22 mosta ukupne dužine 5,3 kilometra.

strana 1 od 290 idi na stranu