Novi predmet u srpskim školama - preduzetništvo

Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da se radi na posebnom zakonu za osnovne škole kojim će biti uveden novi predmet preduzetničko vaspitanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli ukazala je na pozitivan primer Švajcarske sa dualnim obrazovanjem, te da je jedan od ciljeva i da se mladi zadržavaju u manjim sredinama, a da se ne sele u veće gradove. Zbog toga su, kako kaže, u razvijanju tog koncepta obrazovanja važne lokalne samouprave.

On je objasnio da to ne znači da će deca biti opterećena s više časova, već da će od petog razreda preduzetničko vaspitanje učiti kroz tehničko obrazovanje.

Šarčević kaže da od sledeće nedelje počinje rad na više zakona kojima će se omogućiti poslodavcima veća ulogu u sistemu obrazovanja.

"Ne menjamo zakone zbog ne znam čega, već zbog promena kvaliteta obrazovanja u Srbiji i želje da mladi ljudi dođu do svog parčeta hleba", rekao je ministar na okruglom stolu "Uloga lokalnih samouprava u dualnom obrazovanju".

Dualno obrazovanje, dodaje Šarčević, ne doživljavaju svi na isti način, da već postoje dobri resursi u pojedinim školama, a da je sve više škola i kompanija koje su zainteresivane za taj način rada.

On je pojasnio da poslodavac ima potrebu da dobije radnika koji je obučen, te da je u školovanju takvih kadrova neophodna saradnja škola, lokalne samoprave, privrede.

"Ponosan sam kada obiđem ustanove koje su sve dobro uradile. U Srbiji ima dobrih primera prakse. Ovo nije projekat jednog ministra i njegovog tima. Mi smo osetili duh vremena i potrebu društva", naveo je ministar.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su se sklopile kockice da se uvede dualno obrazovanje u škole, te da je prelomni momenat da se kaže da li ćemo školovati buduće generacije za evropsko tržište rada, ili će se školovati izgubljene generacije.

Pojašnjava da su najčešće zamerke investitora iz inostranstva, ali i domaćih privrednika - problem kvalitetne radne snage.

Dodaje da dualno obrazovanje svi doživljavaju na svoj način i često se može čuti da "država želi da dobije jeftinu radnu snagu na traci".

"Pokušavamo da otklonimo tu vrstu nerazumevanja", rekao je Čadež i dodao da je uloga lokalne samouprave značajna za podsticaj da se odgovori na potrebe za obrazovanom radnom snagom.

"Svi su svesni da se dualno obrazovanje uvodi korak po korak. Niko to nije uveo za jednu školsku godinu. Treba da uvodimo profile za koje znamo da će biti održivi narednih 10 do 15 godina", rekao je predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, suština dualnog obrazovanja je da se učenici školuju u školi, a da dobar deo svog učenja imaju na radnom mestu u fabrikama, a da mentor bude neko ko je sertifikovan u tom preduzeću.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić rekao je da su u Srbiji problem nezaposlenost, nova radna mesta, ali da i privreda ima poteškoće u pronalaženju kvalitetne radne snage.

On je dodao da dolaskom stranih investitora dolaze i nove tehnologije, te da radna snaga u Srbiji mora biti spremna da odgovori njihovim zahtevi, a da dualno obrazovanje pruža tu mogućnost.

Partnerskim radom, naglašava, ministarstva prosvete, PKS, lokalnih samouprava, škola, privrede, može se odgovoriti savremenim potrebama tržišta rada.

Savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić naglašava da se uvođem dualnog obrazovanja u škole akcenat stavlja na funkcionalnost obrazovanja.

"Fokus je danas na srednjem stručnom obrazovanju jer kompanije imaju veliki problem sa kadrovima. Danas se daju velika sredstva za neformalno obrazovanje", pojasnila je ona.

Škole koje razviju sistem dualnog obrazovanja sklapaće ugovore sa kompanijama i roditeljima, a učenici će raditi u realnim uslovima.

Direktorka sektora edukacije PKS Mirjana Kovačević naglasila je da je dualno obrazovanje model koji razvija sklonost učenika prema preduzetništvu i da se to najbolje pokazalo u zemljama koje su ga već uvele.

strana 1 od 290 idi na stranu