U susret Svetskom danu hleba: Bacimo 250000t hrane

Povodom obeležavanja Svetskog dana hleba mališani iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj dobili su nesvakidašnji hleb u obliku srca.

Podeli

Prvi hleb nastao je još u doba pećinskog čoveka, koji je otkrio da istucano zrnevlje uz dodatak vode ima dobar ukus. U Srbiji hleb ima posebnu istoriju i tradiciju. Kako je ognjište bilo važno mesto za okupljanje, a u njemu se pekao hleb, time je on dobio na većoj važnosti. Kako se nekada pravio samo od žitnog ili kukuruznog brašna, beli hleb je postao sinonim za dobar hleb. Ipak, s vremenom, u skladu s potrebama, sve većom svešću o ishrani, a manjkom vremena, i naš narod je počeo da obraća pažnju na izbor hleba.

Kompanije Don Don i Lesaffre obradovale su svežim pecivom mališane, a specijalni poklon pripremili su, uz pomoć profesionalnih pekara i mališana nižih razreda beogradskih osnovnih škola, u okviru edukativne radionice “Deca mese za decu”.

Osim Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, u nedelji obeležavanja Svetskog dana hleba, kompanije su donirale svoje prozvode različitim ustanovama i centrima koji brinu o deci širom Srbije.

"Cilj ove radionice bio je da mališani saznaju više o tome kako se priprema ova namirnica, kao i da nauče lekciju iz humanosti, pomažući svojim drugarima. U saradnji sa našim partnerom već nekoliko godina obeležavamo ovaj za nas bitan datum, trudeći se da ukažemo na značaj hleba i njegovu ulogu u našoj tradiciji. U svetu se ove godine Svetski dan hrane i hleba obeležava sa fokusom na bacanju hrane, pa je ovo prilika da ukažemo na taj problem i u Srbiji, gde se nezvanično svake godine baci 250 000 tona hrane“, izjavila je Aleksandra Đurišić, PR kompanije Don Don.

Mali pekari su tokom radionice bili odlični u savlađivanju veštine pravljenja hleba. Naučili su mnogo o ovoj namirnici na kojoj se zasniva ishrana čoveka još od praistorije. Uz priču o tome koliko je važno činiti dobra dela, saznali su mnogo zanimljivosti o hlebu, njegovom postanku i putu kroz vreme.

"Naši mali majstori pokazali su veliko umeće i kreativnost, ali i ogromnu želju da učestvuju u akciji pripremanja donacije za svoje drugare iz Centra za zaštitu dece u Zvečanskoj“, izjavila je Milena Obradović, marketing menadžer u kompaniji Lesaffre.

strana 1 od 277 idi na stranu