18.500 CHF dužnika "napada" banke - samo raskid

Beograd -- Građani zaduženi u švajcarskim francima odustaju od konverzije zajmova u evre, a posle prve presude za rakid ugovora, tim putem kreće 18.500 preostalih dužnika.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svako suđenje, podrazumeva sudske troškove. Tako je sudska taksa oko 100.000 dinara, kao i taksa na presudu. Trošak veštaka je 15.000 dinara. U ovom novosadskom slučaju oko 250.000 dinara banka mora da nadoknadi klijentu na ime troškova postupka. Ko izgubi spor on plaća troškove.

Očekuje se, posle prve presude suda u Novom Sadu u korist građanina zaduženog u švajcarskim francima, da krene lavina zahteva za raskid ugovora 18.500 ostalih dužnika u ovoj valuti, koji se godinama bore da otplate uzete stambene zajmove.

Veliki broj građana nam se javio nakon objave o presudi u Novom Sadu. Već formiramo grupe od po deset korisnika kredita jedne banke koji će zajedno podneti tužbu radi deobe troškova na deset delova. To znači da odustajemo od zahteva za konverziju ovih kredita u evro po paritetu na dan isplate, tražimo dinarsku restituciju za sve, odnosno raskid ugovora i vraćanje novca u domaćoj valuti kako banci, tako i klijentu, pišu Večernje novosti.

Ovo ističe Dejan Gavrilović, iz udruženja "Efektiva", koje okuplja građane sa stambenim kreditima u francima i koje se bori da iznađe najbolje rešenje za dužnike.

“Novosadski slučaj nije jedini koji je procesuiran, ima ih još i očekujemo da i oni budu dobijeni na sudu”, kaže Miroslav Rnjaković, advokat iz Beograda koji je zastupao građanina iz Novog Sada i dobio sudski spor sa jednom stranom bankom.

“Da nisam očekivao pozitivan ishod, ne bih ulazio u ceo postupak, koji je trajao ukupno dve godine. Dobili smo izvršnu presudu, na koju banka nema pravo žalbe. Ona može da zahteva vanredni pravni lek, kao što je revizija, ali to ne odlaže izvršenje presude”, kaže on.

Tužba je podneta pre dve godine, prvostepeni postupak je trajao godinu i po, a drugi deo oko šest meseci. Njom se tražio raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, usled jačanja franka u odnosu na dinar i evro, zbog čega je došlo do povećavanja mesečne rate za 2,5 puta, uvećanje mesečne glavnice posmatrano u evrima, gde klijent duguje više nego što je podigao.

U konkretnom sporu koji se vodio u Novom Sadu, dužnik je uzeo zajam od sedam miliona dinara pre osam godina, otplatio je 6,5 miliona dinara, a banka mu je potraživala još 13 miliona dinara. Sada, ovaj građanin banci treba da plati samo tri miliona dinara i da ostane u svom stanu.

“Za poremećaje koji su nastali tokom otplate nisu krivi ni banka, niti klijent. Ugovor je raskinut, jer je došlo do neravnoteže u odnosu valuta, odnosno švajcarski franak je ojačao za 130 odsto u odnosu na dinar. To je dovelo do drastičnog rasta mesečnih obaveza dužnika”, ističe Rnjaković.

Kako ističe Gavrilović, ima još nekoliko desetina ovakvih sporova koji čekaju svoj epilog. Ovo je tek prva presuda koja svim tim sporovima sada daje vetar u leđa.

Srbija

Za evro sutra 11 para manje

Beograd -- Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto, a zvanični srednji kurs biće 123,0563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.10. 17:49 Komentara: 0
strana 1 od 277 idi na stranu