Možemo li i po čemu da se poredimo sa Švajcarskom

Srbija spada u evropske zemlje sa najvećim regionalnim razlikama. Sa druge strane, Švajcarska je jedna od zemalja gde su te razlike najmanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Iako je nas i Švajcarsku, kada je ekonomija u pitanju, teško porediti, možda neke recepte za ravnomerniji regionalni i ruralni razvoj ipak možemo da preuzmemo.

U najkraćem, njihov ključ uspeha bio bi podržavanje malog preduzetnika, insistiranje na tradiciji i zdravoj hrani. Sve to, uz politiku koja počinje od opština a ne od države.

Od zabranjenog pića i optužbi da izaziva halucinacije do Muzeja u njegovu čast. Zajednički imenilac je apsint - piće koje je više od 100 godina u Švajcarskoj, gde se i nalazi muzej bilo zabranjeno. Sada o njemu samo posetom muzeju može da se sazna sve. A ima i priča koja privlači posetioce.

“Sigurno je ključna legedna o Vinsentu van Gogu koji je sam sebi odsekao uvo pod uticajem apsinta. To je sigurno jedan od najupečatljivijih momenata kada je reč o apsintu i cela ta mističnost oko toga da li je on kao poznati slikar bio bolestan, jer je on inače bio osoba diskutabilnog karaktera ili je to uradio pod uticajem apsinta”, kaže Žan Kloze direktor Muzeja

Muzej se nalazi u jednom od najnerazvijenih kantona Švajcarske - Pontarlieru. Ipak cilj je postignut.

Ovaj muzej je kao neki nukleus za celu priču o apsintu u ovom regionu. Muzej vrši ulogu kordinatora između proizvođaća, potrošača i turista. Osim toga, on ima svoju ulogu u promociji cele priče oko apsinta kao proizvoda i naravno regiona .

Ovakve lekcije čelnici projekata u Švajcarskoj pokušali su da prenesu kolegama iz Srbije.

Za organizatore cilj je bio potpuno jasan- da se pokaže da i Švajcarska ima slične probleme kao Srbija.

Ovo studijsko putovanje samo je deo projekta u okviru kojeg Nemačka i Švajcarska pomažu rurarlni i reigonalni razvoj u Srbiji.

Opširnije u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu