"Autoput Niš-Priština gotov do 2020."

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlovć najavila je da će projektna dokumentacija za autoput Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

13:40

Foto: Tanjug

Nakon toga će početi i njegova gradnja, koja bi trebalo da bude završena do 2020. godine.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je rekla da je Evropska unija za projekte u Srbiji opredelila 175 miliona evra grantova (bespovratnih sredstava) i dodatnih 40 miliona grantova za zemlje zapadnog Balkana.

Mihajlović je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskom komesarkom za transport u Vladi Srbije rekla da je taj autoput veoma važan za povezivanje i razvoj celog regiona kao i da je u železničkom saobraćaju prioritetan projekat modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, s obzirom da je to jedini deo železničkog koridora 10 koji nije elektrificiran.

"Za autoput Niš - Merdare (dug 77 kilometara) krenula je izrada tehničko projektne dokumentacije što se finansira sredstvima Fonda za zapadni Balkan i gradnja autoputa bi trebalo da bude gotova do 2020. godine", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je ukupna vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u Srbiji pet i po milijadi evra.

Mihajlović je rekla da je će 1. marta početi i gradnja Koridora 11 od Surčina do Obrenovaca, kao i da se pregovara o nastavku obilaznice oko Beograda sa kineksom firmom Sinohidrom i azerbedjžanskom Azvirt.

Ona je dodala da bi i gradnja novog "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, koju finansira EU, trebalo da bude gotova sledeće godine.

"Vlada pokušava da učini sve da pokaže koliko je važno da ulažemo u infrastrukutu, jer razvijena infrastruktura znači razvijena ekonomija", naglasila je Mihajlović dodajući da Srbija ima odličan položaj koji treba bolje da iskoristi.

Govoreći o autoputevima u Srbiji, Mihajlović je rekla da u prethodnom periodu nije bilo dobro njihovo održavanje, ali i da će se podizvođači birati po strožim kriterijumima.

"Izvođači su do sada birali podizvođače, a na nekim deonicama je bilo i na stotine podozvođača. Moraju stvari da se promene u toj oblasti podzakonskim aktom", naglasila je Mihajlović. Kako kaže, ako tražimo da izvođači moraju sve da ispune i podizvođači moraju da budu bolji.

Bulc je istakla da je Srbija ostvarila veliki napredak u oblasti saobraćaja i da će naša zemlja moći da se uključi u evropske putne i železničke koridore.

"Imamo 175 miliona za pojekte u Srbiji u periodu od 2014. do 2020. godine kao i novih 40 miliona evra koje smo obezbedili za projekte u zemljama zapadnog Balkana, a za koje će moći da aplicira i Srbija", kazala je Bulc.

Ona je rekla da je reč o grantovima, dodajući da je pored tih sredstava samo Evropska investiciona banka obezbedila Srbiji 1,2 milijarde evra, a da je EU ukupno pomogla Srbiju sa oko tri milijarde evra.

Bulc kaže da vreme da počnu da se realizuje priprmljeni projekti u saradnji sa EU.

"Povezanost u transportu nije samo način kako međusobno da se povežemo, već ima je i jedan od ključnih elemenata stabilnosti i mira, ali i razvoja ekonomije", naveola je Bulc.

Prema njenim rečima, prvi put EU ima i privatni kapital u infrastrukturnim projektima.

"Čestitam Srbiji na napretku u sektoru saobraćaja u cilju ispunjavanja svih uslova za otvaranje pregovaračkih poglavanja u oblasti saobraćaja. Srbija je važan element regionalne stabilosti", navela je Bulc.

Ona je dodala da samo dobro povezane zemlje mogu iskoristiti svoj potencijal, ali i potencijal regiona.

Mihajlović i Bulc su nakon konferencije za novinare posetile Direkciju za vodne puteve, a tokom dana će posetiti i radove na izgradnji "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: