Strah u Galenici: Otkazi, Indijci bi svoje radnike

Ako indijski proizvođač lekova "Kadila" bude izabran za strateškog partnera sa "Galenikom", Srbija se neće mnogo ovajditi od ove saradnje.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 31.08.2016.

19:09

Strah u Galenici: Otkazi, Indijci bi svoje radnike
Foto: Thinkstock

Kako pišu Večernje novosti, posebno će nadrljati radnici zemunske fabrike.

Indijci, kako "Novosti" nezvanično saznaju, ne samo da planiraju da prepolove broj radnika, već će iz svoje zemlje dovesti zemljake koji bi zamenili srpsku radnu snagu. Možda i svih 700 radnika, koliko smatraju da joj je potrebno.

Na tender za strateško partnerstvo javili su se "Kadila farmasjutikals" iz Indije, EMS iz Brazila i britansko-ruski konzorcijum "Frontijer farma - Petrovaks" farm. Sve tri kompanije su poznate u svetu u ovoj industrijskoj grani. Britansko-ruski konzorcijum spada u deset najvećih kompanija kada je reč o istraživanju, uvođenju novih lekova i vakcina, dok se druga dva ponuđača ne bave istraživanjem, već mahom proizvodnjom.

Kako "Novosti" saznaju, Indijci neće čekati socijalne programe, već će odmah početi da otpuštaju. Upravo to brine radnike "Galenike", jer im ponuda britansko-ruskog konzorcijuma "Frontijer farma - Petrovaks", uliva više nade. I oni su najavili otpuštanja, ali samo ako tako tržište bude zahtevalo.

Kako je ovaj konzorcijum naglasio u svojoj ponudi, sprema se socijalni program, a radnici koji uz socijalni program budu otišli iz "Galenike" mogu da se nadaju da će se vratiti na radno mesto, ako to bude zahtevala proizvodnja.

“U "Kadilinoj" ponudi nije precizirano koliko stranaca će raditi u "Galenici"”, saznaju “Novosti” u Nemanjinoj 11.

Zato i strahovanja da će Indijci dovesti skoro svih 700 radnika iz Indije i da srpska država uopšte nema koristi od aranžmana sa njima, uopšte nisu bezrazložna.

Najveći problem u sklapanju posla sa Indijcima je opasnost da "Galenika" ode u stečaj pre nego što oni budu sposobni da uđu u zemunsku fabriku. Naime, dogovor sa bankama o mirovanju "Galenikinih" dugova ističe u novembru, a "Kadila" traži tri meseca za ulazak u fabriku, što bi moglo da dovede do kolapsa u proizvodnji i poslovanju, pa čak i do - stečaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: