"Penzije će samo rasti, i neće kasniti ni sat"

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić poručio je penzionerima da u mandatu ove vlade mogu da očekuju boljitak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

16:35

(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, njihova primanja biće samo veća, kao i da penzije neće kasniti ni jedan sat.

"Želim da se zahvalim penzionerima zbog onoga što su učinili i da ih obavestim da u ovom mandatu mogu da očekuju boljitak i kontinuirano povećanje penzija", rekao je Vučić predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je rekao da im neće im biti idealno, ali da će im biti bolje, i neće morati da strepe za budućnost.

"Penzije će dolaziti u dan penzije, neće ni sat da kasne, biće samo veće", poručio je mandatar.

On je rekao da će se vlada zalagati i za povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 121 dinara po satu.

"Razgovaraćemo sa poslodavcima da ne budu ni oni nezadovoljni", rekao je on.

Istakao je da i kod budžetskih korisnika ima dosta onih koji primaju minimalne plate, ali državni budžet to može zahvaljujući uštedama da izdrži.

"Kad onima koji primaju minimalnih oko 21.000 dinara povećate platu na 22.000 ili na 23.000 dinara, to je za njih značajno", rekao je on.

Vučić je poručio poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

Vučić je rekao da je za pola godine planirani deficit budžeta bio 78,3 milijarde dinara, a u prvoj polovini je iznosio 18,2 milijarde. Rezultati su, kako je rekao, impresivni, a omogućiće i da se povećaju plate i da se pomogne penzionerima.

U prva tri meseca ove godine realni rast BDP-a je bio 3,4 odsto, što je značajno iznad očekivanja. Ako se ovako nastavi, Vučić je rekao da je do 2023. godine moguće očekivati da udeo javnog duga u BDP-u padne na nivo Mastrihta od 60 odsto, dok je sada na nivou od 72,5 odsto BDP-a.

Kako je istakao, prvi put je rast BDP-a dva odsto iznad predkriznog nivoa pre 2008. godine, a od te godine do sada "sve vreme smo padali", rekao je on. On je podsetio da je 2008. godine referentna kamatna stopa iznosila 17,75 odsto a sada je četiri odsto, dok ej prosečna stopa inflacije te godine iznosila 11,7 odsto.

Vučić je primetio da su nam ranije doznake "držale nos iznad vode", a a danas nismo u takvoj situaciji.

"Srbiju su ranije urušavali i doveli je do ivice ambisa. Nedostajale su hitne mere i strukturne reforme. Sada se nalazimo se na putanji ubrzanog oporavka", konstatovao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: