NBG: Grad izdaje 133 stana, cena 2,2 EUR/m2

Beograd -- Grad Beograd je najveći "gazda" u Srbiji. U vlasništvu ima čak 1.518 stanova.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Trenutno se vodi 165 sudskih sporova u vezi sa stanovima koji su u svojini grada Beograda, navodi Tamara Parpura, zamenica sekretara Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove. “Do sada su u postupku restitucije pojedincima vraćena 134 stana”, objašnjava Tamara Parpura.

A taj broj biće još veći kad svih 17 beogradskih opština 1. decembra gradskoj upravi predaju svoje nekretnine, kako zakon predviđa. Od izdavanja stanova grad je prošle godine napunio kasu s 11,2 miliona dinara.

Polovina stanova se izdaje po tržišnim uslovima, dok se 751 stan daje u zakup po osnovu posebnih programa u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, pišu Večernje novosti.

Socijalno ugrožene porodice plaćaju 50 odsto od cene zakupa koja je utvrđena odredbama Zakona o stanovanju. U ovom trenutku ta cena je oko 50 dinara po kvadratnom metru. To znači da se za stan od 50 kvadrata plaća oko 2.500 dinara kirije. Osobe koje ostvare ovo pravo imaju i subvencionisane komunalne troškove.

“U pripremi je objavljivanje konkursa za izdavanje 133 stana u Novom Beogradu, u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, u neprofitni zakup. Cena za ovu lokaciju će biti 2,2 evra po kvadratnom metru. A ovaj konkurs će biti raspisan na osnovu Odluke o raspolaganju stanovima grada Beograda”, navode u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove.

Na ovoj atraktivnoj lokaciji u tek izgrađenim zgradama, koje imaju centralno grejanje, cena zakupa biće više nego simbolična - najam stana od 50 kvadrata koštaće 110 evra.

Prestonica je prethodne tri godine prodala 19 stanova. Nekretnine u širem centru Beograda prodavane su od 28.000 do 53.200 evra. Od 1.518 stanova, prazno i zapečaćeno je njih 36. Bez zakupaca je deset socijalnih stanova, a ostalih 26 zjape prazni, čekajući podstanare.

Kako kažu u gradskom Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove, poslednjih pet godina nikome nije poklonjen stan.

Od 1.518 stanova, većinu je grad sam izgradio. Od ovog broja 626 su stanovi koji su izgrađeni po posebnim programima za socijalno ugrožene. Tačno 122 stana su napravljena za potrebe predaje neprofitnih stanova iz 2011. godine. Za zbrinjavanje izbeglica i interno raseljenih lica, u zaštićenim uslovima izgrađeno je 125 stanova. Preostalih 645 su stanovi koje je gradska uprava nasledila, dobila nacionalizacijom, preko sudskih sporova, kupovinom, izgradnjom...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu