NBS: Srbi sve više kupuju iz fotelje

Da građani Srbije sve više kupuju iz fotelje, preko Interneta, potvrđuju i podaci Narodne banke Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

14:48

NBS: Srbi sve više kupuju iz fotelje
(Foto: Thinkstock.com)

Istovremeno, pojedina istraživanja kartičarskih kompanija pokazuju da se onlajn najviše pazari garderoba, nakit, kozmetika, karte za putovanja.

U prva tri meseca ove godine, prema podacima NBS, građani su imali najviše transakcija platnim karticama preko Interneta u evrima, odnosno imali su ukupno 396.802 plaćanja u toj valuti, a slede dolari sa 360.972 plaćanja, dok su na trećem mestu dinarske transakcije, kojih je bilo ukupno 244.330.

U podacima centralne banke, koji su dostavljeni Tanjugu, navedeno je i da je u prva tri meseca ove godine ukupna vrednost plaćanja u domaćoj valuti iznosila gotovo milijardu dinara, u evrima oko 17 miliona evra, a u dolarima oko 7,8 miliona.

Takođe, u prvom kvartalu bilo je i plaćanja u britanskim funtama, ukupno 28.915, zatim u mađarskim forintama 5.242 plaćanja, pa 3.988 plaćanja u ruskim rubljama, 1.177 u hrvatskim kunama i 1.796 u švajcarskim francima.

Prosečna vrednost jednog plaćanja, prema NBS, zavisno od valute, iznosila je 4.091 dinar, 43 evra, 22 dolara, 162 švajcarca.

Na ovogodišnjoj konferenciji Blogomanija, kartičarska kompanija Visa naručila je anketu među učesnicima, koja je pokazala da 71 odsto učesnika online kupovinu obavlja jednom mesečno, a u grupi anketiranih prednjače žene od 25 do 35 godina (60%).

Anketa dalje otkriva da 26 odsto ispitanika, svaki četvrti, kupuje online dva do tri puta mesečno, dok 13 odsto to radi više puta nedeljno.

Upitani šta najčešće kupuju online, 58 odsto anketiranih navelo je garderobu, nakit i kozmetiku, pri čemu žene čine 90 odsto ove grupe. Slede turistički proizvodi i usluge kao što su karte, rezervacija hotela, izleti, koje je navelo više od 20 odsto anketiranih.

Rezultati ukupnih plaćanja karticama online, prema podacima koje banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, u 2015. godini je bilo 740.647 transakcija u dinarima ukupne vrednosti od 3,32 milijarde dinara.

U stranim valutama, u 2015. ukupno je ostvareno 2.083.900 transakcija. Najveći broj plaćanja bio je u evrima, 55 miliona evra i u američkim dolarima, 25 miliona dolara.

„Očekujemo da će se trend rasta transakcija kupovine roba i usluga preko interneta platnim karticama i drugim platnim instrumentima nastaviti jer će tome doprineti nova zakonska rešenja kada su u pitanju platne usluge“, rekli su Tanjugu u Narodnoj banci.

Naime, od 1. oktobra 2015. godine u primeni je Zakon o platnim uslugama koji je donet u cilju modernizacije nacionalnog platnog sistema i stvaranja pravnog osnova za pojavu i razvoj inovativnih oblika plaćanja, a naročito onih koji će doprineti razvoju kupovine roba i usluga preko interneta.

Ovim zakonom se, dodaju, pored banaka, na tržište uvode i nove platne institucije i institucije elektronskog novca.

Zakonom se uređuje i elektronski novac kao digitalni ekvivalent gotovog novca, što je ukupno doprinos unapređenju i razvoju e-trgovine u Srbiji.

NBS napominje da je od 1. oktobra 2015. godine počela da se primenjuje nova Odluka o sadržini, rokovima i načinu dostavljanja podataka koje pružaoci platnih usluga dostavljaju centralnoj banci, pa podaci za prvo tromesečje 2016. godine nisu konačni, ali NBS ne očekuje veća odstupanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: