Manje od trećine mladih u Srbiji zaposleno

U Srbiji je zaposleno manje od trećine mladih starosti od 15 do 29 godina - 31,8 odsto, a na prvi posao mladi čekaju u proseku 23 meseca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 16.07.2016.

09:17

Manje od trećine mladih u Srbiji zaposleno
(Foto: Thinkstock.com)

Na nedavnom predstavljanju izveštaja Međunarodne organizacije rada (MOR) "Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije", rečeno je i da od 31,8 mladih koji su zaposleni, 79,8 odsto njh radi za platu, a 7,8 odsto su samozaposleni.

Na osnovu podataka iz marta i aprila 2015. četvrtina mladih u Srbiji niti radi niti se školuje, rečeno je na predstavljanju izveštaja i ukazano da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji visoka iz iznosi 30,8 odsto, ali je, ipak, niža u odnosu na susedne države.

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3 odsto njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1 odsto je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje.

Takođe, 22,1 odsto zaposlenih mladih nema pravo na plaćeni godišnji odmor i 29,6 odsto nema pravo na plaćeno bolovanje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji odnosno u sivoj zoni je veoma zastupljeno i na nivou je od 47,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti visokoobrazovanih je i dalje visoka i iznosi 32,9 odsto.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je izjavila da UN ima novi petogodišnji plan koji je dogovoren sa vladom za pomoć mladima na putu zaposlenja.

"U Srbiji još statistika nije mnogo dobra i MOR je aktivan u Srbiji po pitanju pomoći mladima da se zaposle", rekala je Solorano.

Ona kaže da bi "zeleni poslovi" mogli da budu budućnost za mlade u Srbiji.

Sara Elder iz Programa zapošljavanja mladih MOR-a je rekla da je je zaposlenost mladih u Srbiji od 32 odsto suviše niska u odnosu na EU prosek koji iznosi oko 46 odsto, ali i u odnosu na region.

U Srbiji, prema izveštaju, stopa nezaposlnosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 u naspram 27,3 odsto procenata.

Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visoko obrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7 naspram 24,3 meseca.

Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 meseca od škole do zaposlenja.

Predstavljanju izveštaja MOR-a je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: