"Praznik za Srbiju, zaokružite dan u kalendaru"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

11:42

Foto: Tanjug

"Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno i puna srca", rekao je Nikolić.

On je na ceremoniji u Železari Smederevo, priređenoj povodom dolaska predsednika Kine Si đinpinga, rekao da su Srbija i Kina sada ušle u novu eru odnosa, koji su na političkom nivou izvrsni, dok su veze dva naroda čvrste i iskrene.

"Svojom bezrezervnom podrškom na međunarodnoj sceni Kina nam stavlja do znanja da je naš prijatelj i da možemo da se oslonimo na nju u svim vremenima", rekao je Nikolić.

On je naveo da je ekonomska saradnja dobra, ali ni izbliza onakva kakva bi mogla da bude, te da su razgovori koje su srpski državnici vodili sa kineskim predsednikom potvrdili da postoji zajednička spremnost da se na tom planu uradi mnogo više.

Znamo, dodao je, da kineski prijatelji drže do Srbije, a dokaz za to je činjenica da je Kina od svih zemalja centralne i istočne Evrope samo sa Srbijom potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, što je za Srbiju istinska potvrda negovanih odnosa i unapređenog prijateljstva i vere Kine u našu zemlju.

"Sada su na redu direktne inivestije, kao što je i ova danas. Zajedno ćemo razvijati proizvodne pogone što će dodatno učvrstiti naše veze. Ovo je način da se umorna srpska privreda razvije, a svako ko bude hteo da radi moći će da ima dostojan posao", rekao je Nikolić.

Srbija danas ponovo ima čime da se ponosi, naveo je i dodao da će Železara u dobrim rukama uprave iz Hesila i uz stručan rad zaposlenih ponovo predvoditi rast i izvoz iz Srbije.

"Današnji dan sam zaokružio u svom kalendaru, zaokružite i vi, danas je praznik i dan za pamćenje. Ne samo za preko 5.000 radnika Železare i njihove porodice čija je budućnost bolja i ne samo za Smederevo, čiji je privredni gigant ponovo zaživeo, već za celu Srbiju", rekao je Nikolić.

Da bi cvet budućnosti procetao, seme smo posejali u sadašnjosti, tokom ove posete, rekao je Nikolić, a to seme je u zajedničkoj izjavi o strateškom partnerstvu i u kamenu temeljcu za novi Kineski kulturni centar.

"To su simboli našeg prijateljstva", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da su naša dva naroda kroz istoriju prolazila kroz teške trenutke, ali da se nikada nisu predali.

"Naši međusobni odnosi uvek su bili prožeti poštovanjem. Sada je vreme da posadimo novo drvo, kao simbol nove ere i naših ekonomskih odnosa. Poštujući jedni druge, oslonjeni na naše poslovično prijateljstvo, zajedno ćemo i u tome uspeti", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: