Cene goriva: Gde je Srbija u odnosu na region?

Beograd -- Cene benzina i TNG auto-gasa u Srbiji su malo ispod regionalnog proseka, dok je cena dizela među najvišima, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

UNKS je do ovakvih rezultata došao poređenjem cena goriva izraženih u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka u zemljama regiona.

Benzin BMB 95 je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini, gde litar ovog goriva košta 0,89 evra, zatim u Bugarskoj (0,98 evra), Makedoniji (1,03) i Srbiji (1,07), dok je najskuplji u Grčkoj (1,38 evra), Hrvatskoj (1,21) i Sloveniji (1,2 evra).

Za litar dizela najveći iznos izdvajaju građani Albanije, 1,16 evra, Hrvatske 1,12 i Srbije 1,1 evro, a najmanje žitelji Makedonije 0,81 evro, BiH 0,86 i Bugarske 0,96 evra.

Visok nivo prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu, kako se navodi u saopštenju UNKS-a, uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina, čime je udeo državnog zahvatanja praktično izjednačen s udelom zahvatanja u benzinu.

Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i poreza na dodatu vrednost je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri.

Prema analizi UNKS-a, najvišu cenu auto-gasa imaju Grčka i Crna Gora, koji litar plaćaju po 0,65 evra, Srbija je u "zlatnoj sredini" sa cenom od 0,51 evro, dok stanovnici BiH i Albanije, čiji četvorotočkaši idu na ovaj pogon, "prolaze" najjeftinije sa cenom od samo 0,33 evra, odnosno 0,4 evra, respektivno.

Vesti

strana 1 od 286 idi na stranu