"Moram da se pohvalim, plata prešla 400 EUR"

Srbija je prvi put prešla nivo prosečne plate od 400 evra, koja je u aprilu iznosila 401 evro, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 08.06.2016.

14:45

Foto: Tanjug

Kako je rekao premijer, to je veoma značajno, jer se dogodilo da je privatni sektor pojačao svoja primanja.

“Očekujemo da će krajem ove ili početkom sledeće godine primanja i u javnom sektoru biti veća”, dodao je on.

Vučić je rekao da je defiticit iznosio 11,3 milijarde u prvih pet meseci, a plan sa MMF-om je bio 75,4 milijarde.

Premijer je dodao i da rastu svi poreski oblici. Akciza je porasla za 25,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, PDV od 10,3 odsto, što je najvažniji podatak, koji govori o značajnom rastu srpske ekonomije.

Carina je beležila rast od 8,8 odsto, a porez na dohodak 5,6 odsto, a ostali poreski prihodi rast od 8,5 odsto, naveo je on.

On je, govoreći o makroekonomskim kretanjima, rekao da je u prvom kvartalu ostvaren realni rast od 3,5 odsto.

Pozitivna kretanja, kako je dodao, nastavljaju se i u aprilu, te je u realnom sektoru međugodišnji rast iznosio 3,6 odsto, a mesečni 0,4 odsto.

Premijer je istakao i da je privredna aktivnost od oktobra 2015. godine na putanji kontinuiranog rasta. Industrijska proizvodnja ostvarila je rast od 8,4 odsto, a rast je ostvaren i u rudarstvu i prerađivačkoj industriji.

Vučić je rekao da želi da se pohvali zbog priznanja koje je Srbija dobila od revizorsko-konsultantske kompanije Ernest i Jang da je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji.

On je dodao i da je Srbija druga po stopi rasta broja novih radnih mesta iz stranih direktnih investicija, ističući da je ispred Srbije, koja je imala rast od 108 odsto, samo Mađarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

369 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: