BG na vodi: Niče Kula, iz Čikaga kažu da bude niža

Beograd -- Kamen temeljac za objekat u projektu "Beograd na vodi" biće postavljen sutra na Savskoj promenadi, a kula Beograd bi trebalo da se izgradi za tri godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ako sve bude išlo po planu, rok je dve i po do tri godine da se Kula Beograd izgradi", rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

"Iako je bilo najavljeno da će biti visoka 220 metara, tim dizjanera iz Čikaga koji je zadužen za nju ocenio je da bi se lepše uklopila u perspektivu grada ukoliko bi bila niža. I pored toga, ona će biti najviša zgrada u ovom delu Evrope i imaće 50.000 kvadrata", objasnio je Mali.

Kako kaže, u izgradnju će biti uključene domaće firme kao podizvođači, kako bismo stekli neophodna iskustva u gradnji velikih zdanja, rekao je za "Blic" u obilasku gradilišta na Savskoj promenadi gradonačelnik Beograda.

Kamen temeljac postaviće premijer Aleksandar Vučić sa direktorom "Igl hilsa" Muhamedom al Abarom.

"Tokom letnjih meseci u planu je da počnu radovi za hotel 'W', koji će imati pet plus zvezdica i to će biti prvi sledeći objekat koji će se graditi nakon postavljanja kamena temeljca za Kulu Beograd", rekao je Mali.

Pre 14 dana počela je izgradnja nove obaloutvrde na Savskoj promenadi dužine 488 metara. Teren je detaljno ispitan i na njemu nema zaostalih bombi iz Drugog svetskog rata.

Do sredine maja biće završen i ovaj deo šetališta, rekao je Mali.

U planu je da u julu počne iskopavanje terena i za tržni centar, koji će se protezati do mosta Gazela.

"Radovi na dve stambene zgrade su u toku, za Kulu Beograd počinju u petak, a u toku 2016. krenuće i hotel 'W', još dva obejkta i tržni centar, što je ukupno oko 300.000 kvadrata. Ovo će uskoro biti najlepši deo Beograda", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u oktobru je planirano izmeštanje Lastine stanice u Blok 42, a u drugoj polovini 2017. godine početak izgradnje nove autobuske stanice, čime se stvaraju uslovi da se izmesti BAS.

"Savski most će biti proširen u pešačko-saobraćajni, do kraja 2017. biće završeni urbanistički uslovi i projekat za gondolu od Kalemegdana do TC 'Ušće', a naredne godine nas očekuje i rekonstrukcija Brankovog mosta", kazao je gradonačelnik Beograda.

strana 1 od 293 idi na stranu