Novi problem stanara "smrdljivih zgrada"

Građevinska direkcija počela je da gradi dve nove zgrade u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, u koje će se useliti 52 porodice iz "smrdljivih zgrada".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

20:40

Novi problem stanara

Neki od stanara odlučili su da pređu u druge stanove u vlasništvu direkcije, dok su čak 92 porodice odlučile da raskinu ugovor i da im se vrati novac.

Ipak, tu nije kraj njihovih problema.

Građevinska direkcija Srbije dobila je početkom meseca dozvolu za zidanje dve nove zgrade u Bloku 72, tik iza objekata zagađenih otrovnim fenolom.

Završetak radova predviđen je do juna 2017, a od 199 stanara, samo četvrtina njih se odlučila da ostane u spornom naselju i sačeka useljenje u nove stanove.

"Mi smo od samog početka nastanka ovog problema, pokušali da nađemo nekoliko rešenja, jer smo bili svesni da 199 kupaca stanova ne može da zadovolji jedno rešenje. Otprilike polovina kupaca je prihvatila da sporazumno raskine ugovorni odnos sa nama i mi smo im isplatili pare koje su ostale u građevinskoj direkciji Srbije", kaže Nebojša Šurlan, Građevinska direkcija Srbije.

Međutim, stanari koji su se odlučili na raskid ugovora, tvrde da im nije isplaćen sav novac, odnosno da im je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obećala da će im se vratiti status kupca prvog stana, kako ne bi morali ponovo da plaćaju porez.

"Posle godinu i po dana, ništa nije urađeno po tom pitanju i sad smo mi u situaciji da moramo da platimo porez dva puta, da kažem za kupovinu prve nekretnine. S obzirom da smo odustali od bilo kakvih ostalih vidova borbe, ostaje nam jedino da se obratimo nekom pisanom molbom Ministarstvu građevinarstva i Ministarstvu finansija", kaže Ivan Radović, jedan od vlasnika koji je raskinuo ugovor sa Direkcijom.

"Svi stanari koji su povratili i uzeli pare iz budžeta u iznosu povraćenog PDV-a, to je nešto što nismo bili u mogućnosti da im ponudimo za isplatu", navodi Nebojša Šurlan.

I nakon godinu i po dana, problemi vlasnika stanova i dalje postoje.

Problem neispravnog oplatola, koji je pronađen u zgradama, pogodio je i na desetine drugih privatnih investitora i u Beogradu i Srbiji, a nadležne institucije još nisu identifikovale odgovorne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: