"Veće plate prosveti i zdravstvu uz jedan uslov"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić očekuje da deficit budžeta u Srbiji u prva tri meseca ove godine bude oko 15 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2016.

14:17

Foto: Tanjug

"Predviđeni deficit nam je 62 milijarde dinara za prvo tromesečje, zbog najvećih kamata u februaru i martu. Mislim da nam deficit neće biti ni blizu te 62 milijarde, to nam je odobreno u MMF-u i Svetskoj banci. Očekujem da deficit ne bude veći od 15 milijardi u prva tri meseca", kazao je Vučić u Koceljevi.

Premijer je istakao da je to dobra vest, zbog koje je i mogao da kaže da ako i nakon sledećeg kvartala budu dobri rezultati, nastavnici i zdravstveni radnici će moći da dobiju novo povećanje plata.

"To povećanje zavisi od rezultata. Kad imamo dobre rezultate, a sada ih recimo imamo, mi to možemo da uradimo", rekao je Vučić navodeći da su sada smetnja skupi krediti iz prošlosti po kamati od 7,5 odsto, koje država i danas otplaćuje.

Govoreći o nivelisanju plata sa iznosom koji je na početku fiskalne konsolidacije smanjen, Vučić je rekao da je zaposlenima u prosveti sve gotovo vraćeno, "a neki su već dobili više nego što su imali pre konsolidacije".

Premijer je rekao da će o povećanju plata radnicima u zdravstvu i prosveti razgovarati nakon drugog kvartala, pod uslovom da i on bude uspešan.

"Rezultati u prvom kvartalu su dobri, treba nam još jedan takav i donećemo ponovo odluku za povećanje primanja u prosveti i zdravstvu, ali to ćemo uraditi tek kad budemo sigurni da nećemo time ugroziti javne finansije", poručio je

Vučić je podsetio da su pred kraj prošle godine prosvetnim radnicima plate povećane za četiri odsto, a za tri odsto zdravstvenim radnicima.

Vučić je istakao da do kraja godine i u 2017. vlada očekuje veći rast, koji bi ove godine trebalo da dostigne dva odsto, a naredni više od tri odsto.

"Primanja bi onda trebalo da nam rastu nešto manje od rasta BDP-a", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: