"Srbija će proizvoditi bespilotne helikoptere"

Premijer Aleksandar Vučić najavio je pre kraja godine prve bespilotne helikoptere srpske proizvodnje sa 750 kilograma nosivosti naoružanja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.03.2016.

11:38

Foto: Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo je deset borbenih vozila i čamaca specijalne namene, a primopredaji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je čestitao namenskoj industriji i preduzeću Jugoimport SDPR koji je modernizovao i opremio borbena oklopna vozila i čamac i poručio da će taj čamac srpske proizvodnje moći da bude konkurentan na tržištu i doprineti razvoju srpske ekonomije

Vučić je takođe najavio pre kraja godine prve bespilotne helikoptere srpske proizvodnje sa 750 kilograma nosivosti naoružanja.

On je posle toga, sa komandnog broda Rečne flotile Vojske Srbije "Kozara" posmatrao prezentaciju tehničkih mogućnosti borbenog čamca, a zatim u učestvovao u njegovoj vožnji.

U obraćanju novinarima Vučić je istakao da, kada čamac bude ušao u serijsku proizvodnju, može da bude veoma konkurentan.

"Amerikanci su razvili, da ih tako nazovem, male topovnjače, ali verujem da naša cena može da bude neuporedivo bolja nego njihova. Oni ih prave, ne mnogo većim, ali tri puta skupljim i to bez naoružanja, mislim da možemo da budemo veoma konkurentni i napravimo dobar posao sa srpsku ekonomiju", rekao je Vučić.

Rekao je da je sve to u proizvodnji vredelo minimalno 2,5 miliona evra.

"Od potpuno rashodovanih krntija smo napravili veličanstvena vozila", rekao je premijer i pokazujući na jedan od čamaca dodao da neki kažu da je top na njemu nešto malo veći i da ga je potrebno smanjiti za nekoliko milimetara.

Premijer je rekao i da što se proizvodnje u vojnoj industriji tiče, Srbija veoma dobro napreduje, te dodao da će naredne 2017. godine biti proizveden bespilotni helikopter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: