Srbija izbačena iz plana EK za gasnu krizu

Evropska komisija je utvrdila vanredni plan za snabdevanje gasom u kriznim situacijama, u kome se ne pominje Srbija, iako je član Evropske energetske zajednice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

20:20

Srbija izbačena iz plana EK za gasnu krizu
Foto: Thinkstock

U Ministarstvu energetike nisu hteli da komentarišu poslednje poteze iz Brisela.

Para vrti gde burgija neće. U današnjem svetu to bi moglo bi se prevede kao - gas vrti gde politika neće.

Evropa, u kojoj se stavovi razilaze sa ruskim stavom po velikom broju pitanja, nema problem da dogovori gradnju gasovoda Severni tok 2, kojim će u Evropu stizati dodatne količine ruskog gasa sa krajnjim odredištem u Nemačkoj. Srbija se, bar u ovom trenutku, ne nalazi u tim planovima.

“Ovakva njena odluka, da nas na neki način izbriše, mislim da nije korektna od Evropske komisije prema nama”, smatra Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

Kako kaže, naše opcije i opcije Evrope u sledećih pet do deset godina jesu da moramo da se oslonimo na ruski gas.

“Kapacitet Banatskog Dvora je 400 miliona kubnih metara gasa godišnje. Ako sam malopre rekao da trošimo oko dve, do dve i po milijarde godišnje, to znači da Banatski Dvor može da pokrije samo jednu petinu”, objašnjava on.

Da i pored složenih političkih okolnosti, bar energetski razum preovladava nad ideološkim podelama, smatra i urednica ekonomskog časopisa Balkan magazin Jelica Putniković, koja kaže da je ključni dogovor Berlina i Moskve.

“Jednostavno su se Rusi već dogovorili sa Nemačkom, Holandijom, sa njihovim gasnim kompanijama da prave taj Severni tok 2. A pošto Gasprom već ima svoje ućešće u gasnim skladistima u Evropi, on će ne samo Srbiji već i nekim drugim svojim potrošačima moći da isporučuju ugovorene količine”, ističe ona.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže da su priče o gasu iz uljnih škriljaca iz Sjedinjenih Američkih Država i gradnji gasovoda sa Krkom, priče za laike i da Srbija nema novca za finansiranje takvog projekta.

“Vi dakle treba da proizvedete gas tamo negde u Nevadi iz škriljaca, da ga onda cevovodima transportujete i kompresujete do obale Atlantika. Da tu na obali Atlantika napravite jedno postrojenje za prevođenje prirodnog gasa u tečno stanje. Da određeni broj tankera za prevoz gasa napunite tim gasom i da ga preko okeana, Sredozemnog mora, Jonskog mora, Jadranskog mora dovedete do Krka. Da tu ponovo napravite jedno postrojenje za regasifikaciju iz tečnog u gasovito stanje i da napravite gasovode”, objašnjava Vuletić.

Sjedinjene Države za sada ne izvoze gas proizveden iz uljnih škriljaca, već ga samo koriste za sopstvene potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: