"Naši proizvodi odgovaraju SAD, problem količina"

U cilju većeg izvoza na tržište SAD zemlje u regionu koje imaju međusobno najveću razmenu treba da se udruže i naprave proizvode koji su konkurentni.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

16:40

Foto: Thinkstock.com

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović kazao je da udruživanjem preduzeća i regionalnim nastupom Srbija i države u regionu imaju veće šanse na američkom, ruskom ili kineskom tržištu.

On je naglasio da su tradicionalno najzastupljeniji proizvodi iz Srbije na tržištu Amerike, osim delova za automobilsku industriju, poljoprivredni i proizvodi namenske industrije.

"Naši proizvodi, sami po sebi kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima su konkurentni i kvalitet odgovara, ali moramo da razmišljamo i o količinama, o tome kako su zapakovani, koji su rokovi dospeća, kao i da li u kontinuitetu možemo da obezbedimo odgovarajuće količine. To često zaboravljamo, a to je ono što čini konkurentnost", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, PKS nudi sve informacije potrebne preduzećima iz Srbije da se upoznaju sa mogućnošću bescarinskog izvoza u Ameriku, ali preduzeća prvo treba da realno sagledaju svoje kapacitete i šta mogu.

Šef ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Srbiji Džeremi Long kazao je da sistem mogućnosti bescarinskog izvoza u Ameriku omogućava da se poveća razmena roba između te zemlje i Srbije.

"Ovaj sistem omogućava i Srbiji i Americi da se razvijaju i dalje. Pomaže i trgovinsku razmenu koja povećava i zaposlenost u obe zemlje", kazao je Long.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da firme iz Srbije urade malo istraživanje, da se upoznaju sa američkim tržištem i da vide koji su proizvodi tom tržištu interesantni, a onda da pronađu partnera u Americi.

Long je kazao i da se tradicionalno u prošlosti pod trgovinskim preferencijalima u Americi iz Srbije najviše prodavali delovi za automobile, smrznuto voće i povrće, kao i lovačko oružje.

Srbija od polovine 2015. ponovo je u statusu povlašćene nacije u trgovini sa SAD i može bez carina da izvozi u tu zemlju oko 5.000 proizvoda i taj povlašćeni status važiće do kraja 2017. godine.

Prethodni Generalni sistem preferencijala (GSP), koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. jula 2013. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu i na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD.

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetkom većine tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda od čelika, stakla i proizvoda i proizvoda elektronike.

Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, odnosno mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.

Vrednost izvoza srpske privrede u SAD u 2013. godini iznosila je 524 miliona, a u 2014. oko 280 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: