Mobilne veze presekle razgovore preko žice

Fiksni telefon sve manje koristimo. Dokaz za to je i vreme provedeno u razgovoru "preko žice" koje se, iz godine u godinu - smanjuje.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 31.01.2016.

14:57

Mobilne veze presekle razgovore preko žice
Foto: Thinkstock.com

Poslednji dostupni podaci pokazuju da smo u fiksnoj mreži tokom 2014. godine pričali ukupno sedam milijardi minuta. Dok smo u istu svrhu uz mobilne telefone proveli duplo više: čak 14,86 milijardi minuta.

Iako danas gotovo nijednom domaćinstvu u Srbiji ne manjka fiksni telefon, kada je reč o mobilnim, njihov broj je veći od broja stanovnika. Pa, na svakih stotinu žitelja, "dolazi" čak 130 mobilnih telefona. Tako, brojke pokazuju da imamo čak 9,3 miliona korisnika mobilnih, a ukupno 2,76 miliona fiksnih brojčanika od kojih je 95 odsto u mreži "Telekoma Srbija".

“Poslednjih godina globalno prisutan je trend smanjenja broja korisnika fiksne telefonije, što je primetno i u Srbiji”, rečeno je "Novostima" u "Telekomu Srbija".

“Dominantan razlog svakako je rasprostranjenost mobilne telefonije, a i korišćenje aplikacija za komunikaciju preko interneta”, dodali su oni.

"Telenor" je licencu za pružanje usluga fiksne telefonije dobio 2010. godine. Prvi čovek ove kuće ističe da fiksni telefon u suštini nije neophodan, ali da opstaje jer im je starija populacija ipak više naklonjena.

“Stariji građani, roditelji sa mlađom decom, ili naprosto ljubitelji, ponekad preferiraju staromodne telefone. Zato će fiksni biti u upotrebi bar još desetak godina”, kaže Uve Fredhajm, generalni direktor "Telenora" u Srbiji.

Od aprila 2014. godine pretplatnicima fiksne telefonije omogućeno je da promene operatera, što je "u igru" uvelo i nove kompanije.

“"Orion telekom" ima oko 21.000 korisnika fiksne telefonije. Najveći broj njih fiksni telefon koristi u okviru paketa usluga, zajedno sa internetom, odnosno IPTV-om. Kada je reč o minutaži korišćenja fiksne telefonije, ona se u našoj mreži ne smanjuje”, ističe Dejan Georgijev, pi-ar menadžer "Orion telekoma". - Smatram da će se fiksna telefonija značajno unaprediti i funcionisati integrisana sa dodatnim servisima.

Poslovni plan "Pošta Srbije" za 2016. godinu predviđa i uvođenje fiksne telefonije.

“Nemamo viška zaposlenih, već samo manjka posla”, kaže direktor "Pošta" Milan Krkobabić. “Planiramo da proširimo svoje usluge, a fiksna telefonija je u ovoj godini jedan od ciljeva. Jedino više usluga može da nas sačuva na tržištu kako bismo mogli integrisano da ponudimo potrošačima više”, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: