Vujović: Kad ste vi na bolovanju, neko dežura...

Socijalno-ekonomski savet nije danas raspravljao o Nacrtu zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2016.

16:18

Vujović: Kad ste vi na bolovanju, neko dežura...
Foto: Tanjug

Savet očekuje da nadležna ministarstva ove sedmice usaglase novu verziju tog dokumenta. Sindikalci strahuju da bi radnicima novim zakonom mogle biti znatno manje plate tokom bolovanja i odmora. Ministar finansija odgovara da se još pregovara koliko će smanjenja iznositi za odsustva.

Prvobitni nacrt zakona o platama i penzijama razljutio je sindikalce. Neprihvatljivo im je da se naknada da vreme odsustva sa posla obračunava samo u odnosu na osnovnu platu u koju nisu uračunati dodaci za dežurstva, noćni rad, regres i topli obrok, što predlaže ministar finansija.

“Ako tu proporciju primenimo na topli obrok i regres onda ce zarada biti umanjne za 45 posto i ovako je 65 posto bolovanje plus umanjnja. Kad saberete ta umanjenja imaćete 45 posto umanjenu zaradu - ne smete da se razbolite”, kaže Ljubiša Nestorović.

“Ostaje po zakonu 65 posto samo se postavlja pitanje na šta se to računa. Postojeća formulacija u zakonu da se to računa na platu ali bez dodataka za prekovremeni rad, dežurtstva to ne ulazi u platu jer ta sredstava moraju da ostanu jer ako ste vi na bolovanju neko drugi mora da dežura pa ako tako budete delili na platu onda neće ostati novca za druge”, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Predstavnicima sindikata neprihvatljivo je da se minuli rad utopi u koeficijent plate, već kažu da to mora biti posebna stavka.

“Minuli rad je 0,4 posto godišnje za sve i to nije sporno, pitanje je samo na koji se način uključujje u sistem, svi elemeti su uključeni u odredebe zakona o radu koje opredeljuje i kretanje cena i kretanje porizvoda te situacija na tržištu rada, raspoloživih fiskalnih sredstava....”, kaže Vujović.

“Kada kažu - pa šta je to 0, 4 posto ? Šta je to nego je na 20 godina staža to je 8 posto”, kaže Nestorović.

“To povećanje s godinama provedenim ne treba da bude autommatsko, neko ko ima duže radno iskustvo će samim tim kroz platu i rad da dobije više”, kaže Atanacković.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, koji se pojavio u javnosti, nije usklađen sa propisima o radu i državnim službenicima i da dovodi do nejasnoća. Kako B92 saznaje, nacrt zakona trebalo bi da bude usaglašen do kraja nedelje a onda će ga javnosti predstaviti miistarstvo uprave i lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: